FOTO: Održana Konferencija o regionalnoj stabilnosti u Kulturnom centru Novog Sada

FOTO: Održana Konferencija o regionalnoj stabilnosti u Kulturnom centru Novog Sada

Konferencija o regionalnoj stabilnosti održana je 9. juna 2017. godine u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Ova konferencija predstavlja jednu vrstu okruglog stola gde su na temu regionalne stabilnosti, saradnje i dobrih odnosa na postjugoslovenskim prostorima govorili eminentni intelektualci iz regiona, priznati i izvan balkanskih okvira.

Konferencija je privukla izuzetno veliku pažnju Novosađana, koji su imali prilike da postavljaju pitanja učesnicima konferencije. Ideja o njenom održavanju dobila je podršku političkog vrha Srbije i nevladinog sektora, a u prisustvu Njegovog preosveštensta vladike bačkog Irineja i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, pozdravnu reč dobrodošlice učesnicima konferencije, uputio je direktor Kulturnog centra Bojan Panaotović, započevši podsećanjem na mudrost iz daleke prošlosti da narodi koji se opredele za saradnju sa susedima imaju svu perspektivu za napredak i boljitak.

- Pitam se danas, 9.juna 2017.godine, da li smo naučili nešto od učiteljice života, od istorije? Danas, u Kulturnom centru Novog Sada na ovoj konferenciji ili okruglom stolu ako više volite, mi treba da pričamo o nazadnosti, destruktivnosti, istorijskom revizionizmu, traženju zločina i zločinaca i drugima. Ako smo i dalje tvrdoglavo na tom putu, onda će nam se istorija ponavljati u najmračnijim oblicima. Ali, ukoliko uspemo da nadrastemo negativne obrasce iz prošlosti, onda ćemo imati koegzistenciju, suživot i normalnost - poručio je Panaotović.

Otvarajući Konferenciju za regionalnu stabilnost, gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević poručio je da je svaki dijalog pozitivna stvar, a međuregionalna saradnja je uslov za političku stabilnost i ekonomski razvoj.

- Kulturni centar je uspeo da privuče eminentne intelektualce iz regiona, ljude koji se bave različitim oblastima društvenog života, a svima im je zajednička tema današnje konferencije. Pojam koji mene najviše asocira na stabilnost, saradnju, povezivanje, i nosi snažnu simboliku je most, a nas je juče posetio Evropski komesar upravo povodom Žeželjevog mosta, na koji dugo čekamo. Novi Sad je na temelju simboličnih mostova promovisao sebe kao kandidata za Evropsku prestonicu kulture, a potom i osvojio tu titulu za 2021. godinu – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Učesnici ovogodišnje Konferencije bili su stručnjaci iz oblasti književnosti, filozofije, istorije, pravnih nauka, politike i ekonomije iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Bosne i Hercegovine: prof. dr Tvrtko Jakovina, prof. dr Dejan Jović, politički filozof Dragoljub Kojčić, prof. dr Ivo Visković, advokat i nekadašnji ministar pravde u Vladi Crne Gore Dragan Šoć, književnik Muharem Bazdulj, prof. dr Selmo Cikotić, etnolog i antropolog, prof. dr Božidar Jezernik i finansijski ekspert i direktor sektora u Narodnoj banci Crne Gore, dr Marijana Mitrović Mijatović. Moderator konferencije bio je Danilo Koprivica.

 

 

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan