FOTO: Održana protestna šetnja za očuvanje šuma Fruške gore

FOTO: Održana protestna šetnja za očuvanje šuma Fruške gore

U organizaciji Pokreta Odbranimo šume Fruške gore, u nedelju 23. juna, održana je šetnja zaljubljenika u prirodu a posebno u ovaj Nacionalni park sa ciljem da se stane na put nezakonitoj seči šuma koje se poslednjih nekoliko nedelja i meseci posebno intenzivirala.

Ovo okupljanje su podržali i Planinarsko društvo Naftaš, Green adventure Fruška gora, Ruža Helac i Zelena patrola, Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije "Josif Pančić", a bilo je prisutno pedesetak građana.


Dragana Arsić
se u ime Pokreta obratila prisutnima rečima da je zadovoljna što su za "tri i po meseca prevalili put od virtuelnog aktivizma tzv. Fejsbuk kliktivizma, do pravog, realnog aktivizma" i dodala da je to jedini način da se stvari menjaju u korist Fruške gore. Kazala je da šuma ne može sama da se brani ili da pobegne od "testeraških brigada" već je moraju odbraniti građani.  

Ona je navela da nije samo ljubav dovoljna da bi se to desilo.


- Pre svega institucije sistema moraju da rade svoj posao, da sprovode redovne i vanredne inspekcijske nadzore i kontrole, da nas građane ne ignorišu kada im se obraćamo raznim dopisima, zahtevima, prijavama. Mi moramo da branimo Frušku goru od testeraških brigada koje predvodi Uprava Nacionalnog parka a znamo u kom interesu, u čijem interesu seku besomučno. Njima nikad neće biti dosta posečenih stabala i trupaca za prodaju – izjavila je Arsić.

Ona je rekla da seča mora odmah da se zaustavi i da su na granici, na "crvenoj liniji odbrane" ovog prirodnog bogatstva koja ne sme biti pređena.


Iako je ovaj skup bio redovno prijavljen u policiji,  pojavili su se predstavnici NP Fruška gora i napravili zapisnik jer događaj nije prijavljen i njima. 

Podsećamo da je prošle nedelje, pored masovne seče drveća, veliko ogorčenje građana izazavala vest da će je počela naplata ulaza u NP Fruška gora.  

Oceni vest:
13
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan