FOTO: Osveštani temelji pravoslavnog hrama na Grbavici

FOTO: Osveštani temelji pravoslavnog hrama na Grbavici

Biznismen Petar Matijević jedan od ktitora budućeg verskog objekta.

Kako javlja pres služba Grada Novog Sada, gradonačelnik Miloš Vučević je zajedno s Njegovim Preosveštenstvom Episkopom bačkim gospodinom Irinejem i mnogobrojnim građanima prisustvovao osvećenju temelja hrama Svetog cara Кonstantina i carice Jelene na novosadskom naselju Grbavica, u Кrilovoj ulici.

- Žitelji Grbavice, Adamovićevog naselja, kao i Limana 3 i 4 čekali su strpljivo da ovde započne izgradnja hrama više od jedne decenije. Ovo je veliki uspeh svih ljudi sa ovog područja grada i naravno Srpske pravoslavne crkve i Eparhije bačke. Porodica Matijević i mnogi drugi dobrotvori su pomogli da konačno krene izgranja hrama u Кrilovoj ulici i verujem da ćemo svi zajedno biti dovoljno umešni, sposobni i dostojni da završimo izgradnju u nekim razumnim rokovima. Smatram da su naše crkve deo društvenog života, jednako kao što su neke ustanove kulture ili drugi društveni sadržaji. Težnja naroda je uvek bila da ima verske objekte u skoro svim delovima grada, kako bi građani bili bliži crkvi, a to i jeste suština, da crkva bude uz narod, sa narodom i bliže narodu. Grad Novi Sad će u okviru svojih budžetskih pozicija, nastaviti da pomaže izgradnju i adaptaciju svih verskih objekata, zajedno sa građanima, crkvama i dobrotvorima, na radost svih – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević koji je na predlog vladike bačkog Irineja, kumovao večerašnjem osvećenju temelja hrama Svetog cara Кonstantina i carice Jelene.


Prisutnima se, pored Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog gospodina Irineja, obratio i vlasnik kompanije "Matijević" Petar Matijević kojem je vladika bački Irinej uručio Orden Svetog Save drugog reda za veliku finansijsku podršku za izgradnju hrama.

- U istoriji srpskog naroda je poznato zadužbinarstvo i ktitorstvo, a poslednjih pet-šest godina je i lakše ostvarljiv zajednički cilj poput ove izgradnje hrama, jer vlast, kapital i crkva zajedno delaju. Mladi jastrebovi vladajuće nomenklature imaju smisla za nova vremena i smatram da imamo svetlu budućnost uz njih. Želeo sam da pomognem crkvi i svom narodu, a neka to bude to bude i temelj mog opstanka – rekao je Petar Matijević i istakao da se nada da će i njegova deca i osmoro unučadi nastaviti istim putem dobročinstva u budućnosti.


Tom prilikom, dodeljene su i arhijerejske gramate zaslužnim dobrotvorima koji su značajnim sredstvima pomogli da se započne sa izgradnjom hrama na Grbavici, kaže se na kraju saopštenja iz Kabineta gradonačelnika. 

Oceni vest:
1
7

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • debeli

  pre 792 dana i 32 minuta

  veliko hvala petru matijeviću,velikom dobrotvoru,humanisti,našem ktitoru na višedecenijskoj želji svih gradjana limana i grbavice da imaju svoj verski objekat.znajući petra kao vrhunskog proizvodjača mesa i mesnih preradjevina nema sumnje da će hram biti za ponos svih gradjana.ja više nemam nikakvu dilemu (ako sam je uopšte i dosad imao) gde ću se snabdevati mesom i suhomesnatim proizvodima.živeu matijević!

  Oceni komentar:
  13
  2
 • Gavrilovic

  pre 791 dan i 22 sata

  Debeli, ktitorstvo nije nacin da se okaju gresi ...

  Oceni komentar:
  0
  10
 • debeli

  pre 791 dan i 21 sat

  upravo sam posle dugo,dugo vremena ručao matijević viršle.mmm njam,njam,izvrsno je od matijeviča je.svima preporučujem.

  Oceni komentar:
  9
  1
 • NS

  pre 790 dana i 20 sati

  A što prave hram? Što ne naprave crkvu, do sada nam je dobro išlo sa crkvama?

  Oceni komentar:
  0
  3