FOTO: Otkrivena info-tabla posvećena znamenitoj dobrotvorki i žrtvi Novosadske racije

FOTO: Otkrivena info-tabla posvećena znamenitoj dobrotvorki i žrtvi Novosadske racije

Poslednjeg dana manifestacije "Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije", a povodom obeležavanja 78. godišnjice od ovog tragičnog događaja, danas je u ulici Sonje Marinković, u zgradi u kojoj se nalazi vrtić "Čarolija" PU "Radosno detinjstvo", otkrivena info-tabla posvećena Jeleni Кon – dobrotvorki i osnivačici ekumenskog humanitarnog udruženja "Кora hleba i dečje obdanište".

Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada, podsetio je da se ova velika žena doselila u naš grad i utkala u sve pore društvenog života pomažući onima kojima je pomoć bila potrebna.

– Posle Prvog svetskog rata naša zemlja zapala je u veliku ekonomsku krizu i mnogi su se našli u situaciji da im je bila potrebna pomoć. Zahvaljujući Jeleni Кon, u Novom Sadu počelo je da radi društvo "Кora hleba i dečje obdanište" koje se staralo o svim Novosađanima i pomagalo im u toj velikoj muci – rekao je Đurđev naglasivši da na tom primeru dobročinstva treba svi da učimo, jer ako je dobro drugima, dobro je i nama.


Đurđev se zahvalio КCNS i Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo", jer su obnovili sećanje na ovu značajnu Novosađanku. Deci u vrtiću "Čarolija" o Jeleni Кon, njenom humanitarnom radu i životu, kao i pogibiji u Novosadskoj raciji tokom Drugog svetskog rata, govorila je Gordana Todorić, profesorka srpskog jezika i književnosti u gimnaziji "Svetozar Marković".


Pomoćnica direktora КCNS Sunčica Marković rekla je da je ova inicijativa za postavljanje info-table u znak sećanja na Jelenu Кon realizovana u saradnji sa PU "Radosno detinjstvo".


Na tabli, na srpskom i engleskom jeziku, stoji tekst: "Ovu zgradu podigla je dobrotvorka Jelena Кon da služi deci Novog Sada. Jelena Кon ubijena je u Novosadskoj raciji 1942. godine".

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan