FOTO: Otvoren 11. "Prosefest", Handkeu uručena nagrada "Milovan Vidaković"

FOTO: Otvoren 11. "Prosefest", Handkeu uručena nagrada "Milovan Vidaković"

U utorak, 18. aprila, na sceni "Pera Dobrinović" Srpskog narodnog pozorišta, otvoren je jedanaesti po redu festival proznog stvaralaštva "Prosefest", a nagrada "Milovan Vidaković" otišla je u ruke Peteru Handkeu, austrijskom književniku i aktivisti.

Pred punom pozorišnom salom, "Prosefest" je svečano otvorio Bojan Panaotović, direktor Kulturnog centra Novog Sada.

- Novi Sad je danas svetska prestonica kulture, zahvaljujući ne samo uvaženom gospodinu Handkeu, već i svim slavnim piscima širom sveta, Evrope i regiona koji su učestvovali na Prosefestu – istakao je direktor Kulturnog centra u Novom Sadu.

Panaotović tom prilikom još ističe i suštinsku poruku "Prosefesta", festivala svetskog karaktera – a to je širenje ljubavi prema pisanoj reči, i to ne bilo kakvoj i bilo čijoj pisanoj reči. Ovaj festival podrazumeva širenje ljubavi prema pisanoj reči onih ljudi koji šire dobrotu i koji tragaju za mudrošću, istinom, razumevanjem i tolerancijom među ljudima. Kao domaćin i prvi čovek Kulturnog centra, u ime građana Srbije, izjavio je da se ne može ni rečima, ni delima, ni nagradama iskazati zahvalnost i dug koji Srbija ima prema Peteru Handkeu. Ono što ga razlikuje od drugih jeste najpre iskren i objektivan pristup prema književnosti i pisanoj reči.U nastavku programa prisutnima se obratio Žarko Radaković, književnik i prevodilac Petera Handkea.

- Handkeova proza, drame i lirika, danas su najbitnija književnost moga vremena. Sve je u njoj tako jasno, tačno, čisto i uverljivo. Tekstovi odmah privlače čitaoca, aktiviraju empatiju, otvaraju goruća pitanja i produktivno razaraju konvencije – naglasio je Radaković, podelivši s publikom neizmerno zadovoljstvo i privilegiju što živi u istom vremenu kad i ovaj veliki pisac, pa je samim tim, kao njegov prevodilac, imao priliku da putuje sa svojim piscem i poseti mesta na kojima će biti začeti budući tekstovi.Nagradu "Milovan Vidaković" uručio je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

- Ova nagrada danas ide u ruke velikom piscu Peteru Handkeu, jednom od najznačajnijih pisaca današnjice, čoveku koji je svojim literarnim, eruptivnim darom obeležio poslednje decenije XX veka, čoveku koji je pored književnog talenta ovaj svet obasjao još jednom, često zaboravljenom osobinom, koja se zove ljudska vrlina. Čestitam organizatorima, Kulturnom centru Novog Sada, na uspešnom realizovanju ove značajne manifestacije – istakao je Vukosavljević.

Druženje u okviru prve večeri "Prosefesta" nastavljeno je emitovanjem delova dokumentarnog filma o Peteru Handkeu, koji je specijalno za ovu manifestaciju režirala Korina Belc.

Tokom otvaranja festivala, prisutni su imali prilike da uživaju u muzičkim izvedbama vokalnog sastava Sion iz Novog Sada.

FESTIVAL "PROSEFEST" trajaće od 18. do 21. arila i održavaće se na čak deset lokacija: Srpsko narodno pozorište, Kulturni centar Novog Sada, Filozofski fakultet u Novom Sadu, tri novosadske gimnazije – Jovan Jovanović Zmaj, Svetozar Marković, Isidora Sekulić, Petrovaradin, institut Servantes Beograd, Biblioteka grada Beograda i knjižara Delfi Laguna SKC. Gosti ovogodišnjeg "Prosefesta" su: Luisa Valensuela, Slobodan Šnajder, Santjago Ronkaljolo, Drago Kekanović, Branko Anđić i Mirko Demić, kao i lauerat Peter Handke.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Elektrodistribucija Novi Sad epk 2021 novorođenčad bez struje lisje betanija havarija na vodovodu isključenja struje Spens jkp lisje gradsko groblje sahrane novi sad novosadsko porodilište groblje bez vode radosne vesti Daško i Mlađa bebe Isključenje struje almaško groblje servisne informacije elektrovojvodina opens 2019 servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad OK Vojvodina hrana JKP Vodovod i kanalizacija Fruška gora sahrane