FOTO: Otvoren 84. Međunarodni poljoprivredni sajam

FOTO: Otvoren 84. Međunarodni poljoprivredni sajam

Na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu nastupa više od 1 500 izlagača iz 60 zemalja, a on je u izlagačkom delu za deset odsto veći od prošlogodišnjeg, koji je za isto toliko bio veći od predhodnog, što svedoči o trendu rasta broja izlagača i povećanja zakupljenog izlagačkog prostora. Zemlja partner ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma je Bosna i Hercegovina i predstaviće se 28 kompanija iz te zemlje koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, opremom i preradom hrane.

radonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju te manifestacije, koja se održava od 13. do 19. maja u Novom Sadu.

- Sajam je napravio veliki iskorak u odnosu na prethodni, i vraćen mu je sjaj i ugled iz nekog ranijeg perioda. Posebno smo zahvalni Bosni i Hercegovini na partnerstvu u ovoj manifestaciji, a to doprinosi pospešivanju i ekonomskih i političkih odnosa. Još jedan ''plus'' ovogodišnjeg Sajma je berza zapošljavanja u agraru, i Grad daje punu podršku ovakvim događajima. Drago mi je što su okupljeni svi nivoi vlasti jer samo tako možemo da postignemo najbolje rezultate - naglasio je Miloš Vučević.
U okviru ceremonije otvaranja prisutnima su se takođe obratili generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, a sajam je otvorio prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je tom prilikom istakao da je Bosna i Hercegovina jedna od zemalja sa kojom Srbija ima najveću trgovisnku razmenu i mnogo zajedničkih interesa. Njegov kolega iz ministarstva BiH Igor Crnadak izjavio je da je Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu najveći u regiji, napomenuvši da je BiH partner sa Srbijom na brojnim poljima.

Tokom manifestacije biće organizovano deset kolektivnih izložbi, a po prvi put objedinjeno se predstavljaju Italija, Francuska i Albanija. Izložba poljoprivredne mehanizacije predstaviće najsavremenije kombajne, traktore, a i ove godine poljoprivrednici će imati brojne pogodnosti kada je reč o kupovini mehanizacije.
Jednu od novina predstavljaju ''Dani karijere u agrobiznisu'', pa će izlagači moći da oglase raspoloživa radna mesta, a posetioci da konkurišu za posao uz podršku Nacionalne službe za zapošljavanje. Na Sajmu takođe učestvuju relevantni predstavnici Grada, Pokrajine i Republike. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da Sajam svedoči o dobrom razvoju domaće poljoprivrede, a kroz interesovanje stranih kompanija iz najrazvijenijih delova sveta, pokazuje se da je Srbija spremna da gradi odnose koji će poljoprivredu držati na istaknutom mestu koje i zaslužuje.

Po tradiciji svi posetioci Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu sa kupljenom ulaznicom stiču pravo učešća u Poklon-igri u kojoj je glavna premija traktor čija je vrednost 20 500 evra, a darodavac je kompanija ''Agropanonka''.

 

 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan