FOTO: Otvoren jubilarni "Čvarak fest" u Kaću

FOTO: Otvoren jubilarni "Čvarak fest" u Kaću

Deseti, jubilarni "Čvarak fest", koji promoviše jedan od najpoznatijih vojvođanskih gastronomskih proizvoda, otvoren je danas u Kaću.

Kao i do sada, domaćini su organizovali takmičenje u pravljenju čvaraka, tradicionalne slane poslastice svih ljubitelja dobrog zalogaja.

"Čvarak fest" je okupio brojne izlagače koji su predstavili svoje proizvode, a ima i izložbeni karakter, pa su predstavljeni likovni i literarni radovi na temu čvaraka, kao i prateće mašine i oprema u obradi čvaraka. Brojni posetioci ove gastronomsko-turističke manifestacije, osim u dobroj hrani i piću, mogli su da uživaju i u bogatom kulturno-umetničkom programu.


Otvarajući "Čvarak fest", predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić istakao je da je Grad Novi Sad, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, postigao da bude prepoznat u svetu kao grad u kojem se neguje tradicija i kultura, te da su i ovakve manifestacije tome doprinele.

– Ovakve manifestacije neguju tradiciju, a pokazalo se da ono što karakteriše jedan narod i jednu regiju, može da se ponudi i svetu. Mi danas pričamo o čvarcima i koliko god to izgledalo kao priča o nusproizvodu mesne industrije, mora da se zna da je čvarak u pravom smislu reči postao delikates. Veoma je bitno da pokažemo da u gradu kulture, omladine, sporta i informacione tehnologije, imamo tradiciju u onim oblastima života koja su karakteristika ovog podneblja - naglasio je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.Ovogodišnji "Čvarak fest" ima međunarodni karakter jer učestvuju ekipe iz Severne Makedonije i Grčke, koje će predstaviti i njihove nacionalne igre, a predsednik Organizacionog odbora "Čvarak fest" Miroslav Piljić zahvalio se gradonačelniku Novog Sada na podršci, ističući da se ove godine prijavio rekordan broj učesnika, 50 ekipa i više od 100 izlagača.

- Razmišljamo da u narednim godinama manifestacija preraste u sajam - najavio je Piljić.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan