FOTO: Otvoren pozorišni festival jezičkih manjina ''Synergy''

FOTO: Otvoren pozorišni festival jezičkih manjina ''Synergy''

Prvi Međunarodni pozorišni festival jezičkih manjina sveta "Synergy", koji organizuje Novosadsko pozorište uz podršku Grada Novog Sada, svečano je otvoren u Srpskom narodnom pozorištu.

Festival je deo programa ''Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021. godine'', a podrazumeva sedam predstava u Novosadskom pozorištu i Srpskom narodnom pozorištu, dok će u Galeriji Matice srpske biti održan i simpozijum o ulozi i značaju jezika u procesu individualne i kolektivne samoidentifikacije.

- Mi ovde svakodnevno živimo vrednosti koje su proklamovane titulom Evropska prestonica kulture, koju je Novi Sad poneo za 2021. godinu. Vekovno preplitanje različitih nacija, jezika, vera i kultura na ovim prostorima, i njihovo poštovanje mi nosimo kao nasledstvo. Titula je tu samo da upotpuni mozaik mogućnosti da budemo još snažniji ako saznamo više jedni o drugima. Spomenuo sam mozaik jer je nedavno u Novom Sadu napravljen jedan od običnih plastičnih čepova, ali stotine različitih ruku koje su ga pravile sve su samo ne obične. To su ruke pružene da pomognu, da se čvrsto drže ne popuštajući ni pred čim što bi moglo da ugrozi naše zajedništvo i humanost. Očekujem da ćemo zajedno pokazati da je Novi Sad mnogo više od odlične aplikacije koja je oduševila komisiju u Briselu, i to već od večeras – istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otvarajući Festival.Prvi dan Festivala bio je rezervisan za predstavu "Grobnica za Borisa Davidoviča", a nakon svečanog otvaranja, publika je mogla da pogleda predstavu ''Dibuk'' državnog jevrejskog pozorišta iz Bukurešta. 

- Da nije bilo Grada Novog Sada sa multikulturalnom odgovornošću ne bi bilo ni Novosadskog pozorišta, niti bi bilo prilike da danas ono ostvari svoj san i pred novosadskom publikom prikaže teatre koji su u sličnim socio-kulturološkim okolnostima kao i mi, i koji su odavno iskoračili iz svojih užih sredina – naglasio je direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel i dodao da je ovo prvi Festival te vrste u svetu.


Na programu Festivala, koji traje do 6. oktobra, su i predstave ruskog dramskog pozorišta iz Astane (Kazahstan), srpskog pozorišta u Budimpešti (Mađarska), turskog teatra iz Skoplja (Makedonija), ansambl "Mikloš Tompa" iz Targu Mureša (Rumunija) i ansambl "Danica" iz Salcburga (Austrija). 

Na svečanom otvaranju pored gradonačelnika prisutnima su se obratili direktor Fondacije ''Novi Sad 2021'' Nemanja Milenković i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što svedoči početku još jedne novosadske priče koja je u isto vreme i univerzalna. Detalji o programu Festivala dostupni su OVDE.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja struje gradonačelnik Miloš Vučević vremenska prognoza novi sad bebe štrajk u pošti Isključenje struje betanija Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana i ispraćaja horoskop matičar novi sad jkp lisje pošte srbije JKP Vodovod i kanalizacija zodijak obustava rada servisne informacije novi sad isključenje vode astrologija bez struje tomislav mandić klinika za ginekologiju i akušerstvo štrajk poštara bez vode dnevni horoskop novosadsko porodilište elektrovojvodina novorođenčad sahrane novi sad raspored sahrana novi sad