FOTO: Otvorena izložba fotografija "Arhitektura Novog Sada 1950‐1970"

FOTO: Otvorena izložba fotografija "Arhitektura Novog Sada 1950‐1970"

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u četvrtak uveče, otvorena je izložba  arhitektonske fotografije "Fokus na modernizam: Arhitektura Novog Sada 1950‐1970", autora Relje Ivanića i grupe studenata Akademije umetnosti i Fakulteta tehničkih nauka.

Ovom izložbom Društvo arhitekata Novog Sada otpočelo je sa višegodišnjim istraživačkim projektom “Jugoslovenski modernizam u Vojvodini”. Cilj projekta je valorizacija i predstavljanje nasleđa posleratne modernisitčke arhitekture na ovim prostorima.

Izložbu je otvorio autor Relja Ivanić koji je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja posetilaca.

- Trudio sam se da prenesem vrednosti koje ovi objekti i dalje imaju i pokazuju, kako bismo svi zajedno te objekte još više vrednovali. Ovo je uvod u jedan veliki projekat koji će trajati tri do pet godina i za njega su neophodne finansije. Sve izložene fotografije su na prodaju i sredstva će ići DaNS-u za razvoj projekta – kazao je Ivanić (slika dole).

Izložba se sastoji iz dva dela. Prvi deo čini selekcija objekata iz ovog perioda prikazanog kroz arhitektonske fotografije većih formata, autora Relje Ivanića, fotografa specijalizovanog za arhitekturu u Srbiji. Drugi deo izložbe obuhvata prezentacije radova studenata Likovnog departmana Akademije umetnosti i Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka.

Posetioci će moći da vide fotografije prepoznatljivih objekata Novog Sada, kao što su zgrada Poljoprivrednog fakulteta, Studija M, Železničke stanice, ali i drugih građevina i  da saznaju ko su arhitekte koje su ih projektovali i kako su uspostavljene savremene urbane matrice  na kojima grad i danas počiva.

Krajnji rezultat projekta je i monografija/katalog kojom se arhivira i vrednuje arhitektonska produkcija nastala u drugoj polovini 20. veka na prostoru Vojvodine.

Autori koncepta i kustosi izložbe su Relja Ivanić i članovi DaNS-a: Aleksandar Bede, Andrea Tamaš Dačić, Slobodan Jović, Dragana Konstantinović i Maja Momirov.

Novosađani će izložbu moći da pogledaju do 9. aprila.

UČESNICI STUDENTSKOG DELA IZLOŽBE

Studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu: Igor Šiler, Snežana Petković, Aleksa Gajić, Ivan Vuknić, Sara Apostolović, Miljan Vuletić, Sofija Balać, Ivana Čavić, Teodora Ivkov, Barbara Jovanović, Jelena Gajinović, Vanja Novaković, Milica Strizović. Koordinatori: Mia Ćuk, Andrea Palašti, Aleksandar Ramadanović.

Studenti Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu: Nataša Apostolović, Petar Bajunović, Tijana Bilafer, Nevena Čalošević, Nemanja Ćaćić, Milica Gruban, Mirjana Ivanović, Kristina Marinković, Jovan Milošević, Stefan Milović, Nevena Nikić, Milica Ninković, Dajana Ostojić, Filip Pajović, Lara Penc, Marko Prodanović, Milica Rakočević, Sofia Rudan, Tijana Savić, Sara Stanić, Marko Šarac, Dragana Šaša, Katarina Šijačić, Katarina Tričković, Marko Vuksanović, Jovana Zrnić, Sonja Đordan, Milan Maletin,  Zorana Obradović, Zoran Otrupčak, Jelena Stepanović. 

Koordinatori: Miljana Zeković, Višnja Žugić, Bojan Stojković.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan