FOTO: Otvorena izložba Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza: Olga Kešeljević i Mark Barbeza

FOTO: Otvorena izložba Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza: Olga Kešeljević i Mark Barbeza

Priča o dvoje ljudi, njihovim sudbinama, međusobnim odnosima, vezama s evropskom intelektualnom i umetničkom elitom poslužili su kao osnovni narativ izložbe Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza: Olga Kešeljević i Mark Barbeza, koja je, nakon uspešnog predstavljanja u Kulturnom centru Srbije u Parizu, predstavljena i u Galeriji Matice srpske. Na svečanom otvaranju izložbe u petak, 3. marta u 20.00 sati, prisutnima su se obratili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, prof. dr Dijana Metlić, autorka izložbe i Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji.

Čitava priča nastala je oko čuvene slike iz kolekcije Galerije Matice srpske koju je radio Bogdan Šuput, a koja predstavlja jednu parisku scenu, jedno veče u kafeu koje je zapravo jedan grupni portret srpskih slikara koji su se sreli u Parizu 1939. godine. Od te slike nastala je knjiga, iz knjige nastala je izložba koju smo u decembru premijerno predstavili u Kulturnom centru Srbije u Parizu, a u dopunjenom izdanju predstavljamo je i novosadskoj publici – izjavila je dr Tijana Palkovljević Bugarski.

 

Dr Dijana Metlić rekla je da su u pitanju dela Cuce sokić, najbolje prijateljice Olge Kešeljević sa kojom je živela na Monparnasu između 1937. i 1939. godine.

Izloženi su Cucini autoportreti, portreti Olge Kešeljević, prikazi apartmana, ali i dvojni portret ni ne sluteći da će ovo prijateljstvo trajati gotovo sedam decenija. Poseban pogled upućujemo na čudesno prijateljstvo porodice Barbeza i najuticajnijih književnika 20. veka poput Žana Žena, Sartra – objasnila je dr Dijana Metlić.

I

zložbu je svečano otvorila Katrin Fodri.

Večeras ćemo otkriti, a i ja sa vama, kako odnosi ljubavi i prijateljstva između francuskog i srpskog naroda pre svega duguje mnogo pojedincima, ličnostima i njihovim međusobnim odnosima – rekla je Katrin Fodri.  

Razmišljajući o srpsko-francuskim odnosima izvan velikih istorijskih narativa, izložba želi da istakne da mali znaci u vremenu postaju uporišne tačke u kojima se prepliću kulture Srbije i Francuske. Prevladati zaborav stvaralaštvom i ulaganjem u umetnost, kako su to činili Olga Kešeljević i Mark Barbeza negujući srpsko-francuske umetničke veze, jedan je od mogućih načina da se pojedinac suprotstavi besmislu svakodnevice.

 

 

Posvećenost "malim" pričama jedan je od vodećih zadataka novije istorije umetnosti, što upravo ova izložba nastoji da pokaže. U pitanju je priča o životu. O nepresušnoj ljubavi prema književnosti i slikarstvu. O jednoj (ne)običnoj vezi i želji da se prevaziđe zaborav.

Izložba obuhvata 95 eksponata – među kojima su najzastupljeniji radovi Ljubice Cuce Sokić, umetnice i bliske prijateljice Olge Kešeljević. Pored bogatog slikarskog opusa publici će po prvi put umetnica biti predstavljena i kao ilustratorka i grafička dizajnerka. Izložbu čine i dela drugih srpskih modernista poput Ivana Tabakovića, Bogdana Šuputa i Peđe Milosavljevića, kao i bogat dokumentarni materijal – pisma Olge Kešeljević i Marka Barbezaa, kao i knjige iz Barbezaove izdavačke kuće L’Arbalète. Osim dela iz galerijske kolekcije, izložbu dopunjuju dela i građa iz Narodne biblioteke Srbije, Arhiva SANU, Galerije SANU i privatnih kolekcija.

 

 

Izložba je nastala na osnovu naučne studije Olga Kešeljević i Mark Barbeza. Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza autorke prof. dr Dijane Metlić, koju je objavila Galerija Matice srpske 2020. godine u ediciji "Umetnost i istorija". Prateći i rekonstruišući živote intelektualaca Olge Kešeljević i Marka Barbezaa, njihovu delatnost, umetničku zbirku, knjige koje su objavljivali, dostupnu epistolarnu građu i fotografije iz porodičnih albuma, autorka je ovom studijom i izložbom objedinila ličnu istoriju i umetnost, pojedinca i evropske umetničke tokove i dala znatan doprinos proučavanju kulturnih spona između Francuske i Srbije.

Izložba je organizovana u okviru Meseca frankofonije kroz saradnju Galerije Matice srpske sa Francuskim institutom u Novom Sadu, a zahvaljujući pokroviteljstvu Ministarstva kulture Republike Srbije.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan