FOTO: Plakati koji pozivaju na human odnos prema životinjama postavljeni na pet lokacija u NS

FOTO: Plakati koji pozivaju na human odnos prema životinjama postavljeni na pet lokacija u NS

Najnoviji plakati organizacije Novi Sad Animal save i ove godine su postavljeni na pet lokacija u našem gradu.

Nalaze se na autobuskim stajalištima u ulici Žarka Zrenjanina (pored Skupštine grada), na Bulevaru Mihajla Pupina (kod "Pupinove palate"), na Bulevaru oslobođenja (kod "Promenade"), na Bulevaru oslobođenja (dijagonalno od Futoške pijace) i na Bulevaru Jaše Tomića (kod glavne autobuske stanice, preko puta hotela Novi Sad).

Iz udruženja građana Novi Sad Animal Save, ogranka internacionalne mreže Save Movement, pozivaju građane na human odnos prema kravama i svim drugim životinjama, "kao osećajnim bićima".

 


Oni podsećaju da tradicija pijenja mleka nije stara.

Ona je deo redovne ishrane odraslih poslednjih par stotina godina (u današnjem obimu tek 50-tak godina, poput ishrane mesom), a takođe i običaj davanja kravljeg mleka deci, umesto majčinog. Oni koji smatraju da mleko i mlečni proizvodi ne uključuju patnju životinja, te da organska proizvodnja i ona iz tzv. organskog uzgoja ne podrazumeva neprirodno držanje životinja, njihovu eksploataciju i mučenje, nisu dovoljno upućeni u proces proizvodnje – napominju iz ove organizacije i pojašnjavaju:

Osemenjivanje krave se obavlja veštačkim putem i pod prisilom, cervikalno uz pomoć ruke i igle. Nakon što na svet donese potomka, on joj se oduzima već nekoliko dana nakon rođenja, nakon čega krava nastavlja da luči mleko. Da bi se postiglo povećanje proizvodnje prilikom držanja krava, takozvanih muzara, koristi se stereotipan mehanički sistem muže u kojem se veliki broj krava muze sukcesivno i automatski, a koji utiče na to da se kod tih krava postigne najveći kapacitet proizvodnje mleka. Količina mleka koju krava dnevno proizvede, u proseku tri litre, je dovoljna da krava ishrani svoje tele. Međutim, krave koje se danas gaje radi mleka su genetski odabirane tako da proizvedu što više mleka, od 20 do čak 80 litara (svetska šampionka proizvodila je više od 120 litara dnevno!).

Oni zaključuju da je to jedno "prilično bolno iskustvo".


– Kako bi tele prestalo da pije mleko koje mu je namenjeno, stavlja mu se bodljikava brnjica (slična davilici za pse) koja njegovu majku bode i ona ga na taj način odbija od sebe. Nakon što odvoje tele od krave, radnici na farmi prvo će proveriti da li je mužjak ili ženka. Ukoliko je mužjak, nakon nekoliko dana jačanja antibioticima i hormonima, šalje se u klanicu gde već u prvim nedeljama nakon rođenja biva egzekutirano. Ukoliko je prinova ženka, zadržava se na farmi i nastavlja sudbinu svoje majke. Nasilnim izmuzavanjem, krava se podstiče na proizvodnju mleka svih 365 dana u godini, usled čega njeno vime postaje izuzetno natečeno i bolno, modro i prepuno oteklih vena. Izmuzavanje krave traje u proseku nekoliko godina –
piše u knjizi "Dar ethosa" Maje Vučković, aktivistkinje za prava životinja.

Nakon eksploatacije, krava će razviti tumore i umesto mleka počeće da luči gnoj i krv.

Tada se krava šalje u klanicu, iako bi joj u prirodi životni vek trajao i do 25 godina – upozoravaju iz udruženja "Novi Sad Animal save" i napominju da je konzumacija mleka u današnje vreme neprirodna, a tome ide u prilog i činjenica da je čovek jedini sisar koji pije mleko u odraslom dobu.

Takođe, kao zanimljivost ističu da su Stari Grci i Rimljani one koji piju mleko nazivali varvarima.

Oceni vest:
8
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tiosav S, Marjanović

  pre 1091 dan i 7 sati

  Izgleda da je naš grad postao poligon za promovisanje svakojakih belosvetskih budalaština, a ovo je samo najnovija u tom nizu. Cenim da je sledeća faza klanjanje pred kravama tj. "svetim životinjama" kao u Indiji.

  Oceni komentar:
  21
  5
 • Ivana

  pre 1091 dan i 7 sati

  Ma dajte, molim vas. Mleko je mlečni, a ne biljni proizvod. Da ne pijemo mleko, ne jedemo sir, ne jedemo meso, ne nosimo kožne cipele ili jakne...Nisu krave kućni ljubimci...A vi samo pijte biljno “mleko” ili šta god to zapravo bilo....

  Oceni komentar:
  21
  4
 • Atila

  pre 1091 dan i 6 sati

  Vau... koliko su ljudi hladni prema patnji drugih živih bića... krava nije kućni ljubimac samo zato što je velika pa je samim tim treba zloupotrebljavati? Krava ume da bude i te kakav kućni ljubimac, pa nije teško pogledati na YouTube. Kakav izgovor za zlostavljanje, ali dobro.

  Najgore mi je kada vidim žene koje brane mlečnu industriju. Ono, pa ti si žensko, i ti podržavaš da neku drugu ženu neko seksualno zlostavlja, ubija joj decu, i odseca joj glavu u tinejdžerskim godinama. Krave, kao i sve životinje su osećajne baš kao i vaš pas ili maca.

  1. Kako bi krava počela da daje mleko, ona mora bili "oplođena" - penetracija vagine rukom do lakta (bez dozvole i uz vidnu uznemirenost) - silovanje. Nazovimo stvari onakvima kakve jesu, a ne kako to odgovara farmerima i industriji.

  2. Krava u sebi nosi svoje bebe 9 meseci, potuno isto kao i ti, žena, i dobija mleko kada svoju decu donese na svet.

  3. Muška deca se odvajaju od nje i kolju se vrlo brzo, dok se ženska deca takođe odvaju od majke i nose u samicu, odakle nikada više neće videti svoju majku. Čuće samo njen plač koji će trajat danima.

  4. Farmeri će dodirivati dojke krave (WTF?!) kako bi dobili njeno mleko - opet dodirivanje intimnih delova bez pristanka, kako bi iskoristili njeno majčinstvo za svoj profit. Ona će biti u neverovatnim bolovima.

  5. Kada ona prestane da daje mleko, ciklus se ponavlja. Siluj, otmi decu, iskoristi majku, i tako sve u krug dok majka više ne može da daje mleko istim tempom, a tada je vreme da joj se odseče glava, sa njenih 5 od prosečnih 25 godina života. Tinejdžerka jebote.

  Možete na YouTube pogledati video pod nazivom "Dairy is Scary" gde ćete sve ovo videti. Traje 5 minuta ali većina ne može da pogleda do kraja jer ih izjeda ono što vide.

  Ako sebe zovete suosećajnom majkom, feministkinjom, zapitajte se da li želite da podržavate ovakve stvari, iako ne morate.

  Oceni komentar:
  1
  23
 • Darko

  pre 1091 dan i 6 sati

  Svaka čast za ovo!

  Oceni komentar:
  1
  18
 • Svw jw to lwpo, ali - opstanak!

  pre 1090 dana i 16 sati

  Uskoro će nam doći svetski sukobi, priliv miliona izbeglica i nestašica hrane.
  Imaćemo padavine koje će površinski zagađivati zemlju i vodu, pa većina hrane gajena van
  staklenih bašta neće smeti da se upotrebljava.
  Videćemo koliko ćete onda biti sledbenici organizacija, koje vam ne daju rešenja za opstanak, izvan GMO hrane koju gaje pojedini bogataši.
  Kada dete počne da ti plače jer je gladno - brzo zaboraviš humanost prema kravi.
  Pa i prema psu, ako treba!

  Oceni komentar:
  13
  4
 • Daniel

  pre 1072 dana i 17 sati

  Totalno ne profesionalni, sa dosta negativnog stava.
  Bez ikakvih činjenica i znanja, katastrofa šta sve može da se piše i objavljuje, pri tome se propagira veganstvo, a ne humaniji odnos prema životinjama0

  Oceni komentar:
  4
  0