FOTO: Plakete humanim Novosađanima na Svetski dan dobrovolјnih davalaca krvi

FOTO: Plakete humanim Novosađanima na Svetski dan dobrovolјnih davalaca krvi

"Daj krv i učini svet zdravijim mestom".

Povodom Svetskog dana dobrovolјnih davalaca krvi koji se obeležava 14. juna, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović prisustvovao je prijemu za višestruke dobrovolјne davaoce krvi koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na priznanje za 50, 75 i 100 puta datu krv, kao i kolektive dobitnike plakete "Široko srce". 

– Zahvalјujući velikom broju humanih građana Grad Novi Sad ima dobro razvijeno i organizovano dobrovlјno davalaštvo krvi čime je pozicioniran na mesto najhumanije sredine. Veoma mi je drago što na današnji dan mogu da vam se zahvalim što nesebično pomažete onima kojima je pomoć najpotrebnija. Grad Novi Sad prepoznaje značaj svih pojedinaca, organizacija i institucija koji su ujedinjeni na ovom važnom zadatku i nastaviće da ih podržava u svakom pogledu – rekao je Petrović.


"Daj krv i učini svet zdravijim mestom" je ovogodišnji moto Svetskog dana dobrovolјnih davalaca krvi. U saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, Crveni krst Novog Sada ovaj datum obeležava kao i prethodnih godina brojnim tribinama, svečanostima i manifestacijama, kao i fokusom na globalnu medijsku kampanju radi podizanja javne svesti za potrebom i važnošću sigurne i blagovremene snabdevenosti krvlјu.


Sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić zahvalio se Gradu na snažnoj podršci.

– Grad Novi Sad u svakom trenutku ima dovolјne količine krvi koje čekaju pacijente,  a situacija sa korona virusom je pokazala da pacijenti ne mogu biti zbrinuti bez dovolјne količine krvi. S ponosom možemo reći da je prikuplјeno preko 12.000 jedinica krvi, a posebno nas raduje što imamo 1200 prvih davanja. Na ovoj svečanosti želimo da zahvalimo herojima sadašnjice i najhumanijima među njima. Takođe želimo da pošalјemo poruku da svako može da doprinese u ovoj oblasti davanjem krvi i volontiranjem u Crvenom krstu – naglasio je Dragan Lazić.

Direktorka Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine dr Sanja Bogdanović zahvalila je svim davaocima krvi na njihovoj humanosti i nesebičnosti i uputila im čestitke povodom ovog međunarodnog praznika.


Za ostvarenih 100 davanja plaketu je dobilo četiri davalaca krvi, za 75 davanja 11 davalaca, a za 50 davanja 36 davalaca. Plaketu "Široko srce" za 2019. godinu dobilo je devet kolektiva. Prisutnima na prijemu obratio se i predsednik Crvenog krsta Novog Sada pukovnik dr Bratolјub Brklјača.

Svetski dan dobrovolјnih davalaca krvi službeno je ustanovlјen od strane Svetske zdravstvene organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera, i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovolјno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hilјade života svaki dan.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan