FOTO: Počela s radom Poljoredarska služba Grada Novog Sada

FOTO: Počela s radom Poljoredarska služba Grada Novog Sada

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević i član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković obišli su Poljoredarsku službu koja obavlja aktivnosti definisane Odlukom o merama za zaštitu poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Novog Sada, na površini od 46.446 hektara zemljišta, saopšteno je danas iz Gradske kuće.

Pomenutom Odlukom propisano je da poslove zaštite i kontrolu primene mera zaštite poljoprivrednog zemljišta, obavlja poljoredarska služba organizovana u okviru Gradske uprave za inspekcijske poslove putem nadzornika – poljoredara.

- Poljoredarska služba, osnovana početkom godine, sada dostiže puni kapacitet. Formirana je sa ciljem da poljoredari svakodnevnim obilaskom atara zaštite poljoprivredno zemljište od neovlašćenog korišćenja, pre svega obrate pažnju na poljske puteve i kanale, i čuvaju zasade i useve koji su na teritoriji Grada Novog Sada. Služba koja trenutno broji 14 članova do sada je intervenisala u velikom broju slučajeva, i uspostavila je kontakt sa nadležnim pokrajinskim sekretarijatima, republičkom inspekcijom, ministarstvom unutrašnjih poslova, a što je nama najbitnije, uspostavljena je dobra saradnja sa mesnim zajednicama i poljoprivrednicima. Upravo su poljoprivrednici ti koji znaju koji su problemi u ataru, a Poljoredarska služba u svakom slučaju treba da im bude prva adresa kojoj će se obratiti kada primete nešto neuobičajeno – rekao je Milorad Radojević., a javlja pres služba Grada.


Šef odseka Poljoredarske službe Dragan Stanivuk rekao je da je ta služba organizovana tako da u toku jedne radne nedelje, nadzornici-poljoredari obiđu ukupnu površinu od 46.446 hektara koja je podeljena na poljske atare. On je takođe dodao da su postupanja nadzornika-poljoredara do sada bila vezana za otpad i nezakonitu seču stabala na poljoprivrednom zemljištu, štetu na usevima od divljači na nelovnom području, i kako je rekao, za kopanje i prisvajanje peska sa poljoprivrednog zemljišta bez dozvole.

Godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Novog Sada za 2017. godinu opremanje poljoredarske službe vrši Gradska uprava za privredu. U skladu sa navedenim, a na osnovu iskazanih potreba Gradske uprave za inspekcijske poslove, do sada je Gradska uprava za privredu nabavila opremu za poljoredarsku službu i to uniforme, odeću i obuću za potrebe poljoredara, tehničku opremu (mobilni telefoni, fotoaparati, baterijske lampe i GPS uređaj za lakše lociranje parcela), a u toku je postupak nabavke dva terenska vozila.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dare NS

  pre 2026 dana i 23 sata

  Odlična služba,sad i da mogu da rade svoj posao bez izuzetaka...,ti bi bila suština!

  Oceni komentar:
  0
  1