FOTO: Počeli "Dani američke kulture" u Novom Sadu

FOTO: Počeli "Dani američke kulture" u Novom Sadu

U Gradskoj kući u ponedeljak održan prijem za učesnike manifestacije "Dani američke kulture".

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji NJ.E. Kajla Skata, s kojim je na sastanku posvećenom kulturnoj saradnji razgovarao o manifestaciji "Dani američke kulture". Sastanku su prisustvovali i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, savetnik gradonačelnika Tijana Delić i ataše za kulturu u američkoj ambasadi Erika Kuen, a nakon razgovora, gradonačelnik je pozdravio učesnike manifestacije  u Svečanoj sali.

- Dani posvećeni promociji američke kulture su nešto što očekuje naše sugrađane u toku meseca maja, a tom manifestacijom se nastavlja plodonosna saradnja između Ambasade SAD i našeg grada, posebno u oblasti kulture. Ovaj događaj će svakako upotpuniti sliku kulturne ponude grada Novog Sada koji nosi titulu Evropske prestonice kulture. Realizacija tog složenog projekta je zamišljena kroz više dimezija, a pored filmske i pozorišne umetnosti, prezentacije strip i skejt kulture, za nas je posebno značajno što će nam jedan od najpoznatijih muralista iz SAD pokloniti mural u centru grada. Mi smo na tom polju, kroz Fondaciju „Novi Sad 2021“ po prvi put u Novom Sadu otvorili Javnu raspravu o ukrašavanju fasada u našem gradu putem kulturnog angažovanja mladih slobodnih umetnika i nadamo se da ćemo uskoro biti po tome prepoznatljivi, odnosno da će Novi Sad postati centar te vrste umetnosti. Nadam se da ćemo zajedno sa Ambasadom SAD uskoro ovoriti novi američki kulturni centar u gradu, na još atraktivnijoj lokaciji, kako bismo građanima približili kulturu dva naroda – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i posebno se zahvalio ambasadoru što je ohrabrivao Novi Sad tokom kandidature za EPK i bio značajna podrška u procesu dobijanja titule.

Cilj manifestacije "Dani američke kulture" koju podržavaju Grad Novi Sad i Ambasada SAD je povezivanje američke i srpske kulture kroz razmenu umetničkih iskustava, prezentaciju praktičnih radova i međusobno upoznavanje umetnika obe države, ali i upoznavanje građana Novog Sada sa njihovim stvaralaštvom. 

- Veoma mi je drago što sam ponovo Novom Sadu i zadovoljstvo mi je da vam predstavim "Dane američke kulture". Ovaj program ne bi bio ostvaren bez podrške Grada Novog Sada i zato zahvaljujem gradonačelniku na velikodušnoj podršci ovom programu, kao i "Centru za razvoj vizuelne kulture", koji su dali svoj doprinos ovom projektu koji će trajati mesec dana. Osmislili smo kulturnu saradnju kroz predstavljanje više umetničkih formi, a ja se nadam da ćete saznajući više o tome, steći bolji uvid u američku kulturu –  rekao je Kajl Skat.

Manifestacija "Dani Američke kulture" će se odvijati u toku maja 2017. godine kada će američki i novosadski stvaraoci kroz šest različitih umetničkih pravaca u vidu radionica i tribina razmenjivati iskustva i na kraju procesa javno predstaviti novonastale radove građanima Novog Sada na javnim lokacijama. Neki od događaja koji očekuju Novosađane su muzička radionica sa bendom američkog vazduhoplovstva "Wings of Dixie" i njihov koncert u Studiju M, kolektivno iscrtavanje murala, skejtbord takmičenje u Skejtparku, pozorišne predstave po tekstu Vudija Alena, izložba američkih i novosadskih strip-autora, a biće emitovani i američki filmski klasici u Kulturnom centru.

Gradonačelnik i ambasador su razmenili umetničke slike, odnosno skice, sa nekim od motiva koji će se naći na muralu koji će biti oslikan na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Ilije Ognjanovića. Tim povodom će, tokom dve nedelje, u Novom Sadu boraviti umetnica Džil Rotenberger koja će intenzivno raditi sa studentima i sa domaćim strit-artistima na izradi skica od kojih će one najreprezentativnije biti upotrebljene za kolektivni mural na zidu.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Goca

  pre 1182 dana i 17 sati

  Oni imaju kulturu !?

  Oceni komentar:
  0
  1