FOTO: Pokret Podrži RTV obeležio dan pokrajinskog javnog servisa

FOTO: Pokret Podrži RTV obeležio dan pokrajinskog javnog servisa

Sinoć je u prostorijama SKCNS Fabrike održan protestni događaj pod nazivom "Ali nije to još gotovo". Pokret Podrži RTV, koji je nastao kao odgovor na smene urednika u pokrajinskom javnom servisu, simbolično je, kroz fotografije, tribinu i koncert, obeležio 29. novembar – Dan Radio televizije Vojvodine.

Na izložbi fotografija grupe autora prikazane su slike nastale tokom letnjih protesta, kada su mnogi građani i novinari ovim vidom građanskog bunta iskazali nezadovoljstvo povodom promena na Radio-televiziji Vojvodine. Posetioci su mogli da rezervišu fotografije koje su im se dopale, da prilože donaciju i da na taj način dođu do željenih slika. Prikupljena sredstva namenjena su Pokretu i Vojvođanskom građanskom centru.


Na tribini su govorili Nedim Sejdinović predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, novinarka Sanja Kljajić, u ime Pokreta Podrži RTV, Janko Baljak, reditelj i redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i Marko Aksentijević iz Inicijative "Ne davimo Beograd".

Sanja Kljajić je ukazala da su javne rasprave o RTV-u, koje je organizovao programski savet te medijske kuće, netransparentne i da se na njih pozivaju ljudi bliski vlasti. Ona je rekla da je do sada održano pet takvih rasprava i da će su uskoro u Novom Sadu održati i poslednja. Kljajić je pozvala javnost da prisustvuje toj raspravi, jer treba da kažu šta misle, budući da je javni servis u vlasništvu građana.


Prisutni su saznali da je nakon letnjih protesta  Pokret Podrži RTV bio aktivan preko društvenih mreža i da je izdao proglas o svojim ciljevima i planovima. Pristupili su Građanskom frontu i sarađuju u izgradnji novinarske mreže. Bave se medijskim slobodama i učestvuju u stvaranju prostora za građanski aktivizam.

Nakon tribine prikazana je projekcija kratkih filmova o tome kako RTV danas izveštava, posle čega je počeo nastup  muzičkih bendova.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan