FOTO: Polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja Novog Sada

FOTO: Polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja Novog Sada

Sloboda Grada plaćena najskupljom cenom.

Povodom 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić – zajedno sa delegacijom Vojske RS, Gradskog odbora SUBNOR i Rezervnim vojnim starešinama – položili su vence na Spomen groblju i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.



- Sloboda je jednostavna, a tako skupa reč. Novi Sad je oslobođenje dočekao kao grad-heroj koji je ostao bez skoro 20.000 stanovnika za vreme Drugog svetskog rata. Ta sloboda je plaćena najskupljom cenom, životima naših predaka, naših oslobodilaca, žrtvama civila i pripadnika NOP i Crvene armije. Zbog nje svi moramo da zastanemo i da se poklonimo senama onih koji su nam istu omogućili. Upravo zbog te slobode, Novi Sad jeste i biće razvijeni srednjeevropski grad, prestonica kulture i mladih, koji danas ima gotovo identičan broj studenata u gradu, koliko je nekada imao stanovnika nakon Drugog svetskog rata. Zato slavimo i 23. oktobar 1944. i 9. novembar 1918. godine. To je nešto što nikada niko neće moći da izbriše ili da stavi pod znak pitanja u istoriji našeg grada –
rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.



Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu obeležava se svake godine i to povodom 23. oktobra 1944. godine, kada su borci Novosadskog partizanskog odreda oslobodili Novi Sad, a iz njega se povukle poslednje fašističke okupacione trupe.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan