FOTO: Položeni venci u čast oslobodilaca Novog Sada u Prvom svetskom ratu

FOTO: Položeni venci u čast oslobodilaca Novog Sada u Prvom svetskom ratu

Ovogodišnje obeležavanje 9. novembra uvod i priprema za veliki jubilej 2018. godine.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, zajedno sa delegacijom Saveza udruženja ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine i potomaka, kao i delegacijom Vojske Srbije, položili su vence na Spomen krst palim borcima od 1912-1918. godine, a povodom obeležavanja 9. novembra – Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu. Pomen stradalima održalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

- Čestitam građanima Novog Sada 99 godina od oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, odnosno od ulaska srpske pobedničke vojske koju je predvodio major Bugarski. Nakon ispunjenja viševekovnog sna naših predaka, ovo je jedan od najsvetlijih datuma u bogatoj tradiciji Novog Sada, grada heroja, grada stradalnika –  istakao je Miloš Vučević.- Ovogodišnje obeležavanje 9. novembra je praktično uvod i priprema za veliki jubilej koji je pred nama, odnosno za obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Novog Sada, ali i prisajedinjenja Vojvodine Кraljevini Srbiji. Taj jubilej moramo na dostojanstven način obeležiti, pa će 9. i 25. novembar sledeće godine biti centralni datumi i na državnom nivou. Očekujem da će se u njihovo obeležavanje, osim Grada i Pokrajine, uključiti i Republika odnosno Predsednik Republike Srbije. Nakon burnih dešavanja devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, Vojvodina je jedina ostala tamo gde je i bila nakon Prvog svetskog rata. Moramo iskazati veliko poštovanje prema našim precima, prema svim ljudima koji su nam doneli slobodu, koju su platili najvećom vrednošću, svojim životima –
dodao je gradonačelnik.


Brigadni general Željko Petrović čestitao je Novosađanima Dan oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu u ime pripradnika Prve brigade kopnene vojske.

- Ovaj datum nam služi na ponos jer je to dan u kojem je Novi Sad dobio istinsku slobodu u Velikom ratu. Prva brigada kopnene vojske uzela ga je i kao svoj praznik, i to je jedini dan u godini koji obeležavamo i svečano i vojnički. Na ovom mestu poklanjamo se senima onih koji su svoje živote utkali u slobodu – naglasio je Željko Petrović i poželeo da nikada više ne bude potrebe da se sloboda plaća ljudskim životima.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja struje bez vode obustava rada novosadsko porodilište betanija bebe vremenska prognoza novi sad štrajk u pošti pošte srbije bez struje elektrovojvodina dnevni horoskop Spens štrajk poštara raspored sahrana i ispraćaja horoskop novorođenčad sahrane novi sad servisne informacije novi sad astrologija isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad Isključenje struje raspored sahrana novi sad servisne informacije jkp lisje Bukovac klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija zodijak