FOTO: Posađene sadnice na Limanima 2 i 4, u planu i koprivići

FOTO: Posađene sadnice na Limanima 2 i 4, u planu i koprivići

Članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović Bojić učestvovala je u akciji sadnje drveća koja je započeta juče u okviru akcije i nastavljena danas na Štrandu, kao i Stambenom bloku koji je okružen ulicama 1300 kaplara, Balzakovom, Narodnog fronta i Iva Andrića.

Juče je Grad Novi Sad započeo veliku akciju sadnje u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama, u cilju unapređenja našeg zelenog fonda, koji moramo da sačuvamo za buduće generacije. U dogovoru sa gradonačelnikom, pre nekoliko meseci smo napravili Plan rekonstrukcije zelenila, jer je preko 3.000 stabala u punoj životnoj starosti na teritoriji Grada devastirano tokom julskog nevremena. Planom je predviđeno da se ovom snažnom akcijom zeleni fond ne samo oporavi, nego da se sadnjom 6000 stabala, u narednih pet godina, on duplira. Uz ovu akciju, JKP "Gradsko zelenilo" sprovodiće i redovan program sadnje, što je do dve i po hiljade zasađenih stabala godišnje, tako da ćemo sada ukupno godišnje saditi 4.000 stabala. Sadimo sada za budućnost Novog Sada i za sve generacije koje dolaze – rekla je Mira Radenović Bojić.


Ono što je posebno za ovu akciju, prema rečima Radenović Bojić, jeste da će u svakoj od 47 mesnih zajednica na teritoriji Grada biti posađen po jedan koprivić, u znak sećanja na nastradali koprivić u centru Grada, koji je bio jedan od njegovih simbola, te da će na istom mestu biti koprivić posađen, kada budu završeni radovi na izgradnji podzemne garaže u Ulici Modene.

Pomoćnica direktora JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad Danijela Andrić je istakla da će se akcija sadnje spovoditi u periodu od novembra do marta, u fazi mirovanja vegetacije i to lipe, jasena, kuglastog bagrema, piramidalnog hrasta i drugog drveća, prema planu Projektnog biroa ovog preduzeća.


Predstavnik društveno odgovorne kompanije Generali osiguranje Srbije Dušan Mirčeski se zahvalio Gradu Novom Sadu na ovoj incijativi ističujući da se društvena odgovornost ove kompanije ogleda u održivosti poslovanja na globalnom i lokalnom nivou i nastojanju da do 2025. godine smanje karbonski efekat za 35% u odnosu na 2019. godinu.

Akcija sadnje drveća pod sloganom "Sadimo sada za budućnost Novog Sada" odvija se u organizaciji Gradske uprave za zaštitu životne sredine, Javno-komunalnog preduzeća "Gradsko zelenilo", Radne grupe "Zelena stolica", uz podršku društveno odgovornih kompanija i volonterskih organizacija.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ne možemo biti nebeskiji

  pre 190 dana i 16 sati

  Imamo i vest, da je u Bnaatu uginulo 600 ždralova.
  Jadnici, nisu znali gde stižu. Ne sumnjam da su uginuli zbog otrova. Ali, ne brinite, nešto od tog otrova stići će i do nas. Što bi rekao jedan moj poznanik, bivši siroti izbjeglica: "*ebaji ga, neću ga ja jest!". Sipao je veće količine, jer mu brže raste.
  Pa posle, nemojte verovati Hrvatima za laboratorijske analize hrane.
  I da... obavezno naučite to, da smo nebeski narod. Samo taki.

  Oceni komentar:
  1
  4