FOTO: Potpisima i trominutnom tišinom podržali "Tijanin zakon"

FOTO: Potpisima i trominutnom tišinom podržali "Tijanin zakon"

Akcija „Hoću Tijanin zakon!#Podrži“ održana je na Trgu slobode, a svojim prisustvom i potpisima podržalo je više od 150 sugrađana.

Skup je počeo trominutnom tišinom, kao znakom mirnog protesta, nakon čega se okupljenima obratio Igor Jurić, otac tragično nastradale Tijane Jurić. Kako je rekao čast mu je što je tu, jer rade ispravnu stvar koja će zaštititi decu.

- U ovoj državi treba puno toga promeniti i neka ovo bude prva stvar. Veoma je važno da istrajemo. Moja Tijana izgubila je život zbog trenutne zakonske regulative. Izmenom člana 72 zakona o policiji bilo bi omogućemo da sve službe u potragu za nestalom osobom krenu odmah nakon prijave. 

Jurić je istakao kako mu je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u nezvaničnom razgovoru rekao da će se izmena člana 72 Zakona o policiji naći na skupšinskoj proceduri do kraja jula. Kako je Jurić naglasio, sve dok "Tijanin zakon" ne bude ušao u proceduru i ne bude usvojen on neće odustati od okupljanja i akcija organizovanih kako bi taj zakon podržao što veći broj građana. 

Ispred neformalne grupe građana "2 minuta tišine" okupljenima se obratio Vladimir Jovanović. On je rekao da je to treći put za tri meseca da se sastaju zbog "Tijaninog zakona".

- Današnjim skupom pokazali smo da imamo građane koji žele da se nešto promeni u Srbiji. Hvala svim građanima, koji su došli da nas podrže, ali i ljudima iz inostranstva koji su nas podržali putem društvenih mreža- kazao je Jovanović.

Tokom akcije bio je postavljen i štand humanitarne fondacije „Fondacija Tijana Jurić“ na kome su se prodavale majice sa Tijaninim likom, a sav prihod, koji je prikupljen na ovaj način, ići će u humanitarne svrhe.

Akcija je organizovana kako bi se inicirala promena člana 72 Zakona o policiji koji reguliše vreme između prijave nestanka maloletne osobe i kretanja u akciju potrage. Prema sadašnjem zakonu od prijave nestanka do pokretanja akcije prođe 48 sati, a izmenom tog člana potraga za nestalom osobom počela bi odmah nakon prijave nestanka. 

Predlog izmene tog člana, poznatiji kao "Tijanin zakon", sačinili su stručnjaci sa novosadskog Pravnog fakulteta, a na inicijativu Igora Jurića oca nastradale Tijane. Predat je nadležnima još 30. avgusta 2014. godine, ali se do danas nije našao u proceduri za usvajanje.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan