FOTO PRIČA: Gde se i kako rashlađuju Telepčani po vrelini

FOTO PRIČA: Gde se i kako rashlađuju Telepčani po vrelini

"Zvezda" je upekla, asfalt se topi, a na gradskim pločnicima je samo onaj ko mora. Tokom popodneva telepske ulice su puste, ali predveče se stanovnici ovog dela Novog Sada sjate na dobro poznata mesta na kojima, reklo bi se, pronalaze spas od vrućine i rashlađenje na njima omiljen način.

Jedna od Meka za Telepčane svakako je poslastičarnica koja nosi jednostavan naziv, "Telep", ali je svi zovu "Kod Muse", stacionirana na istom mestu već više decenija.


Ovih dana vlada prava jagma ispre frižidera sa sladoledima, za koje kažu da su među najboljima u gradu, pa se često može zateći dugačak red onih koji strpljivo čekaju na svoj fišek sa ledenim kuglama njima najdražih ukusa.


Jedni dolaze, drugi odlaze, a na ovaj način temperaturu pokušavaju da snize sve generacije, od mališana, preko tinejdžera i srednje generacije, do baka i deka.


U baštici poslastičarnice svi stolovi su uvek puni, a na njima, pored ćasa za sladoled, mogu se videti i tanjiri sa drugim slatkišima, među kojima su najpoznatije odlične baklave, šampite i trileće. Za ovaj poslednji ne smete odocniti, jer se svakog dana pravi samo po jedna tepsija (s obzirom na to da je kolač sa puno mleka), pa se može desiti da vam poslednje parče promakne "ispred nosa".


Puste telepske ulice uobičajene su za vreme letnje žege, ali, prošetavši malo dalje, duž Bulevara Patrijarha Pavla, naišli smo na drugu zonu za kuliranje ovog naselja. Pogađate, to je poslastičatnica "Kristina", u kojoj ovih dana takođe ubedljivo dominira – sladoled, o čijem kvalitetu se odavno priča. Među dvadesetak vrsta verovatno nije lako napraviti izbor, pa dosta njih ponese kući porodično pakovanje.


Njena bašta je takođe dupke puna, pa ste pravi srećnici ako zauzmete sto, red za unutra je uobičajen, a neki vole i da postoje napolju ližući sladoled i razgovarajući sa komšijama, perifernim vidom kibicujući neko slobodno mesto.


Nešto kasnije grupice ljudi zauzele su mesta na klupama duž telepskog bulevara, idealna mesta za trač partiju i posmatranje prolaznika. Među njima je najviše penzionera, ali i mlađih koji se druže uz hladne limenke piva.Kako toplota jenjava, tako se pune i bašte picerija i kafića na glavnoj telepskoj džadi, pa se uz ledene napitke kulira i u hladu restorana "Rosetto".


Kao što smo videli, Telep čak i na plus 40 vrvi od života, ali samo na lokacijama koja pružaju najbolji ugođaj tokom leta. Sudeći po viđenom, Telepčani odlično umeju da ih odaberu.

Oceni vest:
10
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nemanja

  pre 1056 dana i 22 sata

  Najbolji sladoled je Pago u Cirpanovoj 18. Stvarno nemam boljeg.

  Oceni komentar:
  2
  0