FOTO PRIČA: Kako Futožani provode letnje predvečeri

FOTO PRIČA: Kako Futožani provode letnje predvečeri

Šta se radi u Futogu kada mine dnevna vrućina? Gde se stanovnici ovog mesta skupljaju na kafi i sladoledu? Ovo je jedna letnja futoška priča koju smo doživeli obilazeći samo srce ovog naselja opštine Novi Sad.

Nakon što smo prošetali nasipom pored Dunava i videli kako Futožani koriste reku za rashlađivanje i razonodu, otišli smo pravo u centar.Zbog vreline nema mnogo ljudi po ulicama, a u dvorištu KIC "Mladost" po klupicama se druže uglavnom tinejdžeri, koji tuda prozuje i na biciklima. Iz obližnjeg restorana čuje se muzika, ali, kako saznajemo, u pitanju je proslava mature. Na provod uz muziku, Futožani izgleda ipak moraju da idu u Novi Sad.


Na temperaturi kad sparina izbija iz asfalta, većina njih se druži u sopstvenim dvorištima. S obzirom na to da u Futogu dominiraju kuće, među kojima ima zaista lepih, okruženih zelenilom, verujemo da tu zaista uživaju.


Ako, pak, požele da izmile napolje, među ljude, oslade se dobrim sladoledom ili popiju limunadu, neizostavno odlaze u poslastičarnicu "Zvezda", poznatiju kao "Kod Rize".


Leti se upravu tu svi sjate, i mladi i stari, kako bi u prijatno rashlađenoj baštici uživali u nekom od slatkiša (šampita, krempita, trileće, baklave...) i razmenili dve-tri reči.


Ljubazni vlasnik nam je rekao da poslastičarnica postoje više od pola veka i da je već dugo tradicionalno stecište Futožana. Nasmejane devojke koje prodaju sladoled imaju pune ruke posla, jer je upravo predveče najviše mušterija.


Stanovnici sa kojima smo razgovarali kažu da bi voleli više sadržaja, pa se nadamo da će se potencijal koji ovo naselje ima vremenom biti bolje iskorišćen.

Oceni vest:
11
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan