FOTO PRIČA: Nedostaje li Novom Sadu više držača za bicikle?

FOTO PRIČA: Nedostaje li Novom Sadu više držača za bicikle?

Novi Sad odavno bije glas da je biciklistički grad, a čini se da je, iz godine u godinu, sve više onih koji se opredeljuju da im prevozno sredstvo bude dvotočkaš na nožni pogon. Da parkiranje istog ume da bude vrlo problematično, zaključujemo iz svakodnevnih prizora po ulicama grada.

Nimalo ne čudi što se veliki broj naših sugrađana odlučio na vožnju bicikla. Pored toga što to spada u zdravu i korisnu fizičku aktivnost, kroz guste saobraćajne gužve odavno je mnogo lakše "probiti" se bajkom, umesto automobilom. Ne treba zanemariti ni ekološki momenat, jer korišćenjem ove vrste prevoza nema štetnih izduvnih gasova.

Biciklisti se zaista mogu videti u svako doba dana i noći, pa čak i u svim godišnjim dobima i vremenskim uslovima, ali je dolaskom lepih, toplih dana evidentan i porast bicikala na ulicama grada. To je, svakako, za svaku hvalu, ali korišćenje dvotočkaša kao prevoznog sredstva, a ne samo kao rekreacije, donosi i određene probleme.

Recimo, gde ih parkirati?

Postojeći držači za bicikle na lokacijama na kojima je veliki promet ljudi, čini se, postaju nedovoljni i "tesni", pa sve češće možemo zateći ovakvu sliku, gde je sve krcato, iako je na raspolaganju više držača, kao ispred T.C. Promenada.


Slična situacija je i u Železničkoj ulici, gde nema više apsolutno nijednog slobodnog mesta za parkiranje bicikla.

Novosađani se u ovakvim situacijama snalaze kako znaju i umeju, pa bajkove vezuju za nešto što nije lako pomeriti, kao što su stubovi, bandere, saobraćajni znaci, rešetke od lokala... U Železničkoj je za bukvalno svaku banderu u momentu našeg prolaska bio vezan bar po jedan bicikl, a negde i po dva.


Izgleda da je premalo ne samo klasičnih držača za bicikle, već i drugog mobilijara koji može da posluži ovoj svrsi. Verujemo da nije mali problem kad negde žurite, a nemate na raspolaganju gde da parkirate vozilo kojim ste došli. Pogotovo u poslednje vreme, kad je veoma popularno biciklom ići i na posao i na poslovne sastanke.

Koliko je bezbedno uopšte ostavljati bicikle na ulici, posebna je tema, jer su krađe dvotočkaša već dugo izuzetno česta pojava. Svakako bi bilo lepo koristiti bici prevoz i pritom ne brinuti za bezbednost istog, ali ovog puta prvenstveno ukazujemo na vidnu potrebu za većim brojem držača.

Subvencije za kupovinu bicikala

Uskoro može da se očekuje još veća bici gužva na gradskim ulicama, budući da ovog meseca kreću i subvencije za kupovinu bicikala, pri čemu će Novosađani dobijati 10.000 dinara za ovu namenu. Podelu će vršiti Novosadska biciklistička inicijativa, koja je i dala taj predlog.

Neophodna dokumentacija za dobijanje subvencije je fotokopija lične karte, izjava o tome da konkuriše samo jedan član domaćinstva, prijavni formular i broj računa u banci. 

Sudeći po velikoj zainteresovanosti naših sugrađana za pomenute subvencije, dodatni držači za bicikle biće neophodni u mnogim delovima grada.

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novosađanka

  pre 1038 dana i 6 sati

  Ne tako davno, pre možda 7-8 godina je trgovačka firma ispred lokala postavila klasični držač za biciklove, da bi joj ubrzo stiglo rešenje za naplatu zauzeća javne površine. Treba li nešto komentarisati? pa normalno je da je u interesu svakog vlasnika lokala da postavi držače za biciklove svojih mušterija i problema ne bi bilo da ga vlast ne pravi.

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Meni, meni, samo meni, Ja, Ja, Ja!

  pre 1038 dana i 3 sata

  Nekada je bilo normalno i klupu postaviti. A sada licencu za to ima samo Grad i mogli bi ste platiti kaznu za to.
  Ludilu, vladavini tehnokratije nema kraja.
  Žele da stvae šapu apsolutno na sve. Jer samo tako mogu organizovati nešto što ja zovem krađom javnog novca.
  Ako samo oni imaju pravo postaviti klupu, onda klupa može koštati 10.000 evra.
  Jednako je i sa držačima za bicikl.
  Zauzmeš im prostor, na kome oni mogu "organizovati" masnu fakturu.
  Svečano otvoriti "najnoviji držač bicikla" i nekom inkasirati recimo 5000 evra.
  Javnog novca, našeg poreskog, od uplata za nekretnine.
  E, zato ne dozvoljavaju nikom da postavi držače za bicikle.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Olivera Almaj

  pre 1038 dana i 1 sat

  Definitivno nema dovoljno držača za bicikle u Novom Sadu! Ako idem biciklom do grada (iz Petrovaradina sam), ne želim da prepešačim pola grada da bih došla do mesta gde sam uspela da ostavim bicikl, već želim da uštedim na vremenu i da što bliže parkiram mestu koje posećujem.
  Veliki problem je takođe što se sada svi pešaci i biciklisti, tamo gde nema odvojenih i označenih biciklističkih staza, kreću trotoarom, nema reda ni pravila. Ako bi se bar vizuelno označio deo trotoara za bicikliste, (jedan primer je ulica Mihajla Pupina, preko puta Bazara) pešaci bi se verovatno vremenom navikli da ne idu tim delom a biciklisti da malo slobodnije voze, ne ugrožavajući pešake.
  Vredelo bi da se neko pozabavi ovim problemima koje imamo mi građani i kada smo na biciklu i kada smo pešaci, ako želimo da nam grad bude manje zagađen, da što više ljudi počne da voze biciklove.
  Pozdrav

  Oceni komentar:
  0
  3