FOTO PRIČA: Novosadski muzej savremene neumetnosti

FOTO PRIČA: Novosadski muzej savremene neumetnosti

Koliko puta vam se desilo da u šetnji svojim gradom naiđete na ružne i pomalo bizarne scene, koje ste prosto morali da fotografišete? Baš takve prizore stavljamo pred vas.

Zašto Muzej savremene neumetnosti?

Zato što, kada se ujedine nemar i glupost sa bujnom maštom, sve može da zaliči na muzejsku ili galerijsku postavku. Samo, ovde imamo posla sa lošim pokušajem konceptualne umetnosti, čiji autori ne mare za mnogobrojnu publiku.Poslednjih meseci naši sugrađani se okupljaju i protestuju protiv plana da se na Šodrošu izgradi “Novi Sad na vodi“. Zašto? Za početak, zato što nam manjka neiskvarenih prirodnih bogatstava, zelenih površina i životinjskih i biljnih vrsta, u čijem prisustvu možemo nesmetano da uživamo. Neki ipak smatraju da bi tuda trebalo proterati bager, izgraditi stanove i umesto u prirodu nesmetano gledati u televizor. Eno jedan već čeka na lokaciji, mada se na njemu emituje isključivo “Animal planet“.A kad smo već kod prozora u svet, Kineska četvrt vrvi od njih. Ovaj novosadski kvart je već dugi niz godina sinonim za umetnost, pa je u skladu sa tim krenula i izgradnja nove Kulturne stanice.Radovi napreduju polako ali sigurno. Kad kažemo polako, mislimo baš polako. Onako, što se kaže, na tenane. Umesto u kulturi, građani mogu da uživaju u čarobnim prizorima smeća i šuta, koji formiraju jedno od većih uzvišenja u našem gradu. Ako tu dočekaju i sledeću zimu, imaćemo odličnu nizbrdicu za sankanje.


Đubre ipak ne predstavlja problem svima. Neki ga ne vide ni u sopstvenom dvorištu. Čuvenu latinsku poslovicu “Preko trnja do zvezda“ naše komšije su preinačile u “Preko smeća do čistog veša“. Ovaj prizor oduzima dah. Bukvalno.I ona maksima “Iznesite umetnost na ulice“ je dobila pogrešna tumačenja. Mada, ako bolje razmislimo, šta bolje objašnjava stanje u našoj kulturi, od okvira koji je uramio urušeni zid, ogoljeno drveće i otpatke koji nikome ne trebaju?Simbolike ne manjka ni u ovom buketu cveća koji je dočekao smrt, ni manje ni više, nego u zagrljaju wc šolje. Ako ovako nastavimo da negujemo kulturu prljavštine, ni sami nećemo bolje proći.


Oceni vest:
10
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan