FOTO PRIČA Pejićevi salaši: Od pašnjaka do Glavnog arhivatora

FOTO PRIČA Pejićevi salaši: Od pašnjaka do Glavnog arhivatora

Neka nam obavezno dođe za slavu Pejićevih salaša koja pada na drugi dan Duhova, dočekaćemo ga supom od petla, poručile su stanovnice Pejićevih salaša Dimitriju Banjcu, alijas Đorđu Čvarkovu ...

Od kada je čuveni Glavni arhivator Đorđe Čvarkov, protagonista serijala „Državni posao“, u fokus doveo novosadsko prigradsko naselje Pejićevi salaši, za njih se zna i o njima se govori od Triglava do Đevđelije. Ipak malo je ljudi koji su bili na Pejićevim salašima, a kako je naša slobodna procena da ni 90 odsto Novosađana nema pojma gde su i kako izgledaju ti Pejićevi salaši, naš foto-reporter Srđan Srđanov, dobio je zadatak da nam predstavi ovo pitoreskno mesto.

Pejićevi salaši

Kako kaže, sa ovim jednostavnim i dobrim ljudima lako je našao zajednički jezik, vole svoje mesto, vole i što se o njemu govori, a Banjcu su poručili da ga čekaju na slavi sela i to sa specijalitetom – supom od petla.

Gazdinstvo Ace Pejića

Baka Mica se rodila i ceo život živi na Pejićevim Salašima

Ivanka Veselinović hrani živinu

 

Činjenice: Vikipedija navodi da su Pejićevi Salaši malo prigradsko naselje (zaselak) kod Novog Sada. Nalaze se između Novog Sada, Čeneja i Kaća. Zvanično, Pejićevi Salaši se ne vode kao posebno naselje, već kao deo Čeneja. Međutim, Pejićevi salaši, zajedno sa obližnjim Nemanovcima, čine posebnu mesnu zajednicu Pejićevi Salaši - Nemanovci. Po proceni iz aprila 2005. populacija ove mesne zajednice je iznosila 210 stanovnika. Ali, po zvaničnim podacima JP „Informatika“ u ovoj mesnoj zajednici danas živi 315 stanovnika u 63 domaćinstva. Pejićevi Salaši su povezani sa Novim Sadom linijom broj 30 JGSP Novi Sad.

Oceni vest:
13
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bojan

  pre 1905 dana i 14 sati

  Super priča!!

  Oceni komentar:
  2
  4
 • УФО

  pre 560 dana i 8 sati

  Хвала на тексту и фотографијама.

  Oceni komentar:
  0
  1