FOTO PRIČA: Podbara postala neprepoznatljiva

FOTO PRIČA: Podbara postala neprepoznatljiva

Nekad poznat po ulicama načičkanim kućama, ovaj stari kvart Novog Sada poprima potpuno drugačiji izgled. Već sada, ako dugo niste prošli tim krajem, nećete prepoznati ništa od idile kojom je nekad odisao. Zgurane zgrada do zgrade i manjak zelenila, a sudeći po gradilištima, uskoro će od stare Podbare ostati samo uspomene.

Nemojte se iznenaditi ako, prošetavši tuda, pomislite da ste zalutali na Novu Detelinaru, jer se gradi po istom sistemu - zgrada na zgradu. Svakako je pohvalno da grad raste i razvija se, ali kada je sve ovako zbijeno, niti izgleda lepo, niti ima dušu, a da se pretpostaviti i da će faliti zelenih površina, koje su nekada bile karakteristične za Novi Sad. O manjku parkinga da ne pričamo.



Ulica Filipa Višnjića uskoro će izgledati rapidno drugačije, s obzirom na to da je Galens baš tu lokaciju odabrao za izgradnju nove rezidencije - Kej Garden Residence.


Na rubnom delu Podbare, u ulicama Bele njive, Tekelijinoj i Patrijarha Čarnojevića, osećaj je da ne može da se diše.


Već ima puno zgrada i još više vozila, a neke zgrade nemaju parking iza, te naslućujemo kakav će krkljanac biti kad se sve završi. Od kuća je slabo šta preostalo, a neke su u fazi rušenja.

Zgrade su nad ulicom, ove koje su prekoputa su jako blizu jedna drugoj, te ćete, ako ovde živite, moći sa terase da pijete sa komšijom kafu.

Nigde nema pešačkih staza niti zelenih površina, te je izvesno da je izostala planska gradnja kakva je bila nekad.


Iako na zidu zgrade stoji znak da je zabranjeno parkiranje jer se tu nalazi ulaz u dvorište, ipak su četiri vozila parkirana, pa je jasno da ovdašnjim stanovnicima neće biti lako.



Stara Podbara brzom brzinom odlazi u anale, da se priseća i prepričava kako je nekad bilo, a za ovaj sadašnji kvart ostaće da je vezuje samo ime...

Oceni vest:
43
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Snežana

  pre 954 dana i 6 sati

  Dugo sam živela na Podbari i zaista više ne prepoznajem pojedine ulice. Šteta je što je narušeno staro jezgro grada.

  Oceni komentar:
  3
  73
 • Podbarčanka

  pre 954 dana i 5 sati

  Šta reći? Tuga... ne ostade ništa ne samo od Podbare, već od celog grada... sve es(en)esovci upropastiše. Al, ničija do zore nije gorela...a nama ostaju bar lepe uspomene na Podbaru.

  Oceni komentar:
  9
  64
 • Sava

  pre 954 dana i 5 sati

  Prodat stan na podbari, i kupljena kuća u Futogu.Mir i tišina, zelenila i dve garaže, pas i mačka, roštilj sa prijateljima...sve lepo, a vi se gurajte namrgođeni i tražite parking u Novom smradu.Nisu investitori krivi već vi koji kupujete te kokošinjce, ali zahvaljujući "vama novosmrađanima" ja uživam.

  Oceni komentar:
  39
  72
 • Nisi lepo vaspitan

  pre 954 dana i 4 sata

  Savo, Novosmrađani, kako kažeš i vređaš, će povremeno tebi da obustave vodu i autobuse.
  Pa ti vređaj i dalje poštene ljude koji nemaju novca koliko i ti i primorani su da žive u betonskim kockama.
  A stanje u Novom Sadu sa investitorima, napravili su ljudi koji žive oko tebe, na tvoj način.
  Nisu ga napravili Novosađani jedni drugima.

  Oceni komentar:
  14
  62
 • Sava

  pre 954 dana i 4 sata

  Nisi shvatio suštinu prodat je stan i za iste pare kupljen mir, pre 3 godine, koji sada mnogo više košta. Suština je u tome što se gurate u Ns, pa ima kuća okolo da birate,ali vas mrzi i da pokosite travu u dvorištu, o tome se radi.Buseve će ukinuti, a zahvalhujući promunadi vode vetovatno neće biti ni za Ns, jer se sve podzemne vode iz okoline skupljaju tamo, a odatle nepovratno u plavi Dunav..

  Oceni komentar:
  27
  25
 • Sve je u redu komšija

  pre 954 dana i 4 sata

  Prodao bih ja Savo stan odavno, da nemam decu, više komada.
  A kada stigneš u stanje odapinjanja, gledaš da radiš do smrti i ostaviš deci nešto.
  Tako da se ja više mnogo ni ne pitam ni za penziju, a kamoli za stan.
  Titovim pionirima iz 60-tih ostaje da dožive kraj života onako kako su ceo život živeli,
  u nečijim eksperimentima.
  Inače, u pravu si, naravno da je bolje živeti u predgrađu u prirodi.
  Reagovao sam samo zato što ne osećam da smrdim, a taj smrad na koji misliš doneli su drugi, koji od Novog Sada vide samo zaradu.
  Isti ti su nam oteli i Vodovod i Gradsko Zelenilo i Lisje i napravili sebi još i Parking Servis, kako bi nam oteli i parkinge.
  Tako da sada njima plaćam grobna mesta i mogućnost da oni u porodične grobnice sahranjuju tajno druge ljude, koji ne pripadaju toj porodici.
  Dovoljno je da neka popišulja spava sa nekim iz administracije Lisja, i sahrana se obavi tajno.

  Oceni komentar:
  9
  59
 • Mihajlo

  pre 954 dana i 3 sata

  Vučeviću odlazi! Sram te bilo

  Oceni komentar:
  8
  46
 • D

  pre 953 dana i 17 sati

  Nije to nista, bacite pogled na Popovicu.
  Zgrade! I to sve luksuzne. Jedna za drugom nicu. Na Fruskoj gori gde su pretezno bili vinogradi, njive i pokoja kuca sa mirnim dvoristem

  Oceni komentar:
  5
  30
 • Dudaw

  pre 953 dana i 15 sati

  Rodjena sam u Podbari i sada zivim na njoj, ali sada na sta lici to je uzas. Eskalacijaneukusa, lose gradnje, nigde drveca, igralista za decu, ali zato masa nekulturnih, pasa koji ostavljaju po asvaltu izmete . Zalisno da se stari deo N Sada tako unisi a svugde se u svetu cuva.

  Oceni komentar:
  5
  31
 • Oto

  pre 953 dana i 3 sata

  Cemu kuknjava, ne razumem? Svi zele da zive u centru pa eto tu gde je potraznja tu ce da se gradi. Nebi me cudilo da neko Miletica skloni i pretvori to u plac za zgradu jer imalo bi itekako musterija koji bi tu hteli ziveti...

  Oceni komentar:
  4
  24
 • Mala sa Dunava

  pre 952 dana i 22 sata

  Ne mogu više da prepoznam stari komšiluk gde sam odrasla i išla u školu.Podbara je bila prepoznatljiv deo grada ali na žalost više nije.Nikle su neke zgradurine i izbrisale onaj stari šarm ovog dela Novog Sada.

  Oceni komentar:
  3
  16
 • Amerikanac

  pre 952 dana i 15 sati

  Nekako sam i zahvalan sto sam na Podbari živeo u periodu od 1986 do 2011 godine. Faktički celo detilnjstvo sam tu proveo. Bilo je drugacije, malo divlje, ali neuporedivo lepše nego danas. Danas sve sam beton.

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Mico

  pre 952 dana i 3 sata

  Krs od zgrada raspasce se fasada za par godina, zgrada pored zgrade nabijeno da nabijenije ne moze biti, zelene povrsine bez jer se investitoru ne isplati da pravi podzemne garaze pa behatonira celo dvoriste da deca cackaju telefon u prolazu za kola do parkinga i ulice a ne da nedajboze imJu neku vrtesku ili klackalicu, stanovi kvadratura iskoriscena da ne sluzi nicemu osim da se u zgradu strpa sto vise stanova da investitor maksimalno zaradi, a onaj koji kupi stan/da plac za izgradnju zgrade bude zavijen u crno. Sramota sta uradise od nekad lepog grada. Sada ti delovi grada vise podsecau na favele a ne na Novi Sad

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Anti Sava

  pre 952 dana i 2 sata

  Nisu krivi ti koji kupuju nego vi koji prodajete moj Savo.
  Da vi ne prodajene bih imao ko sta da kupi.

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Sava

  pre 951 dan i 15 sati

  Za Anti Savu, prodao sam svoj polovan stan, a ne plac za gradnju, a kupio ga baja iz Čačka, jer misli da ovde cvetaju ruže.Krivi ste vi koji kupujete kokošinjce, jer vas mrzi da se cimate po busu, i da radite nešto oko kuće.Pa prodajte i vi stanove ako vam smeta život u gradu i ne kukajte, kako je natrpano, pa nisam ja došao nego cela Srbija...

  Oceni komentar:
  0
  0