FOTO PRIČA: Sve lepote Podgrađa Petrovaradinske tvrđave

FOTO PRIČA: Sve lepote Podgrađa Petrovaradinske tvrđave

Na obnovi baroknog gradića ušuškanog ispod jednog od najznačajnijih simbola Novog Sada, radi se već nekoliko godina. Vredno kulturno nasleđe zasluženo je ponovo zablistalo u punom sjaju.

Kada sa "Duge" zakoračite u Beogradsku ulicu, pogled će vam se zaustaviti na fasadama pastelnih boja koje se ponosno šepure u novom ruhu.Objekti koji datiraju iz 18. veka, plene autentičnom lepotom koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.


 

Bogat kolorit nadopunjuje mnoštvo raskošnih filigranskih detalja.Izdvojite malo vremena da pogledate vajarske figura svetaca u nišama pročelja ili oslikane motive iznad vrata i prozora.Tu si i neizostavni kibicfensteri, karakteristični za ovo podneblje, ali i brojni drugi neobični prozori.Stanovnici gradića dodatno su obogatili prostor šarmantnim sitnicama, ukrasili brojeve kuća, dodali mozaike, zanimljiva vrata ili kvake.Ulica Prote Mihaldžića dovedena je skoro do neprepoznatljivosti, a renovirani krovovi kuća simetrično se ređaju jedan za drugim stvarajući skladnu celinu.Prostora za obnovu još uvek ima, s obzirom na to da su neki delovi još uvek ruinirani. Nadajmo se da će i oni dobiti priliku da se pokažu u boljem svetlu.Ne zaboravite kada se sledeći put nađete u Podgrađu da se zaustavite i divite obnovljenim lepotama naše kulture i istorije.


Oceni vest:
35
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Brana

  pre 1169 dana i 11 sati

  Mi, staaaari Petrovaradinci ovaj deo Petrovaradina zovemo Gradić (sa velikim G), a šta mu to dođe Podgrađe... ? Ne znamo !!!

  Oceni komentar:
  2
  15
 • Petrikon

  pre 1112 dana i 3 sata

  Mi, stari Petrovaradinci i naši preci nikada nisu ovaj deo Petrovaradinske tvrđave nazivali Gradić, nego Grad. To potvrđuju brojni živi svedoci, ali i stare razglednice na kojima piše Grad Petrovaradin.

  Oceni komentar:
  0
  6