FOTO: Prijem povodom Dana rezervnih vojnih starešina Srbije

FOTO: Prijem povodom Dana rezervnih vojnih starešina Srbije

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević prisustvovao je prijemu koji je održan u Gradskoj kući povodom obeležavanja 15. septembra – Dana rezervnih vojnih starešina Srbije i 97. godišnjice Saveza organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije.

Tom prilikom, uz prigodan kulturno-umetnički program, uručena su i priznanja Organizacije rezervnih vojnih starešina Novog Sada najzaslužnijim organizacijama i pojedincima.

- Velika je čast i obaveza Grada Novog Sada da učestvuje u proslavi obeležavanja Dana rezervnih vojnih starešina. Od 1919. godine Udruženje rezervnih vojnih starešina sa svojim oficirima i podoficirima učestvuje u mirnodopskom stvaranju našeg društva. Njegovi članovi su istaknuti pojedinci u našem društvu koji su priznati u svojim sredinama. U ime grada koji je, ne malo puta, bio žrtva ratova i agresija, i koji je udomio mnoge ljude koji dolaze iz ratom zahvaćenih područja, mi želimo da sve ono što radi Udruženje bude nastavljeno u miru, i da oficiri nikako ne dobiju priliku da svoje sposobnosti i veštine demonstriraju u ratnim dejstvima, već da uvek zajedno radimo na očuvanju mira –  rekao je zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević.

Predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada Boško Pilipović zahvalio se Gradu Novom Sadu što pruža Udruženju nesebičnu podršku dugi niz godina i što učestvuje u obeležavanju godišnjice osnivanja te organizacije. Takođe, on je naveo da novosadska organizacija spada u one najaktivnije u zemlji, te da je s toga dužnost da se taj status održi i unapredi.

DANA 15. SEPTEMBRA 1919. GODINE grupa preživelih oficira i ratnika iz Velikog otadžbinskog rata, održala je u Beogradu osnivačku skupštinu Udruženja rezervnih oficira i ratnika, a istog datuma 1918. godine ti oficiri su otpočeli proboj Solunskog fronta. Tradiciju tog udruženja, kao i kasnije preimenovanih udruženja i saveza rezervnih vojnih starešina i spomen na sve oslobodilačke ratove i pale za slobodu otadžbine, nastavlja, neguje i afirmiše Savez organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan