FOTO: Promocija zbornika radova "Otpor fašizmu – Vojvodina 1941." u KCNS

FOTO: Promocija zbornika radova "Otpor fašizmu – Vojvodina 1941." u KCNS

Promocija zbornika radova "Otpor fašizmu – Vojvodina 1941." održana je u utorak, 9. maja, u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

Na promociji su govorili Stanko Šušnjar, predsednik Udruženja antifašista Srbije i autori objavljenih radova – dr Danijela Grujić, dr Predrag Bajić i prof. dr Boris Kršev.

U uvodnom govoru, Stanko Šušnjar najpre se zahvalio Kulturnom centru Novog Sada što je omogućio organizovanje ovakvog skupa, kao i svim prisutnim gostima.

Promocija zbornika organizovana je kao podsećanje na "Tribinu mladih", kultnu organizaciju iz druge polovine prošlog veka, po kojoj je Novi Sad bio prepoznatljiv u velikoj državi Jugoslaviji. "Tribina mladih" je svojim sadržajem, aktuelnošću, avangardom i novinama u najrazličitijim sferama kulture ostavila neizbrisiv trag na potonje generacije. Istovremeno, organizovanjem promocije obeležen je i 9. maj, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

- Ovo je najpovoljniji datum za podsećanje i razgovor o velikim ljudskim i materijalnim žrtvama koje su podnete u borbi protiv fašističkih sila, koje su težile ovladati svetom i svoju ideologiju nametnuti ljudskoj civilizaciji – rekao je Šušnjar.

Cilj Udruženja jeste da se u budućnosti realizuje još ovakvih skupova koji će okupiti naučne radnike, stručnjake i organizacije koje neguju tekovine antifašističke borbe i da se na taj način dodatno analizira i prikaže antifašistički otpor i borba u Vojvodini, u periodu od 1941. do 1945. godine.

Profesorka filozofije, dr Danijela Grujić, ističe izazovnost teme oko koje je Zbornik okupljen. Ova tema se danas deklarativno veoma uvažava, ali često i vešto zaobilazi. Ona napominje kako današnja generacija nema direktnu sponu neposrednog životnog iskustva sa minulim dobom i svako doživljavanje ovog doba je naknadno. Pročitavši odlomak svog rada iz Zbornika, Danijela je prisutnima predstavila smisao antifašizma u perspektivi filozofske hermeneutike.

Dr Predrag Bajić, jedan od autora Zbornika i predstavnik Muzeja Vojvodine, predstavio je, u kratkim crtama, lik i delo Aleksandra Berića, koji je početkom 1940. godine preuzeo jednu od najvažnijih dužnosti u Rečnoj floti, komandu nad monitorom "Drava", hrabro žrtvujući sopstveni život za otadžbinu.

Prof. dr Boris Kršev upozorio je na izostanak medijske podrške u organizovanju ovakvih skupova, što je pokazatelj trenutnog stanja društvene svesti o antifašizmu. On podseća na višedimenzijalnost antifašizma: na njegovo generisanje tokom Prvog svetskog rata i njegovo eskaliranje tokom Drugog svetskog rata, koje rezultira pružanjem otpora šovinizmu i isključivosti po nacionalnoj, verskoj, političkoj i drugim pripadnostima. Ova istorijska dimenzija dala je osnovu za današnju, civilizacijsku dimenziju antifašizma.

Zbornik "Otpor fašizmu – Vojvodina 1941.ˮ sastavljen je od trinaest radova eminentnih stručnjaka, ali i mlađih istoričara koji su uključeni u njegovo stvaranje. Šušnjar posebno ističe značaj doprinosa temi antifašizma od strane mlađih generacija i poziva mlade da se i dalje što više angažuju na ovom polju.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan