FOTO: Promocija zbornika radova "Otpor fašizmu – Vojvodina 1941." u KCNS

FOTO: Promocija zbornika radova "Otpor fašizmu – Vojvodina 1941." u KCNS

Promocija zbornika radova "Otpor fašizmu – Vojvodina 1941." održana je u utorak, 9. maja, u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

Na promociji su govorili Stanko Šušnjar, predsednik Udruženja antifašista Srbije i autori objavljenih radova – dr Danijela Grujić, dr Predrag Bajić i prof. dr Boris Kršev.

U uvodnom govoru, Stanko Šušnjar najpre se zahvalio Kulturnom centru Novog Sada što je omogućio organizovanje ovakvog skupa, kao i svim prisutnim gostima.

Promocija zbornika organizovana je kao podsećanje na "Tribinu mladih", kultnu organizaciju iz druge polovine prošlog veka, po kojoj je Novi Sad bio prepoznatljiv u velikoj državi Jugoslaviji. "Tribina mladih" je svojim sadržajem, aktuelnošću, avangardom i novinama u najrazličitijim sferama kulture ostavila neizbrisiv trag na potonje generacije. Istovremeno, organizovanjem promocije obeležen je i 9. maj, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

- Ovo je najpovoljniji datum za podsećanje i razgovor o velikim ljudskim i materijalnim žrtvama koje su podnete u borbi protiv fašističkih sila, koje su težile ovladati svetom i svoju ideologiju nametnuti ljudskoj civilizaciji – rekao je Šušnjar.

Cilj Udruženja jeste da se u budućnosti realizuje još ovakvih skupova koji će okupiti naučne radnike, stručnjake i organizacije koje neguju tekovine antifašističke borbe i da se na taj način dodatno analizira i prikaže antifašistički otpor i borba u Vojvodini, u periodu od 1941. do 1945. godine.

Profesorka filozofije, dr Danijela Grujić, ističe izazovnost teme oko koje je Zbornik okupljen. Ova tema se danas deklarativno veoma uvažava, ali često i vešto zaobilazi. Ona napominje kako današnja generacija nema direktnu sponu neposrednog životnog iskustva sa minulim dobom i svako doživljavanje ovog doba je naknadno. Pročitavši odlomak svog rada iz Zbornika, Danijela je prisutnima predstavila smisao antifašizma u perspektivi filozofske hermeneutike.

Dr Predrag Bajić, jedan od autora Zbornika i predstavnik Muzeja Vojvodine, predstavio je, u kratkim crtama, lik i delo Aleksandra Berića, koji je početkom 1940. godine preuzeo jednu od najvažnijih dužnosti u Rečnoj floti, komandu nad monitorom "Drava", hrabro žrtvujući sopstveni život za otadžbinu.

Prof. dr Boris Kršev upozorio je na izostanak medijske podrške u organizovanju ovakvih skupova, što je pokazatelj trenutnog stanja društvene svesti o antifašizmu. On podseća na višedimenzijalnost antifašizma: na njegovo generisanje tokom Prvog svetskog rata i njegovo eskaliranje tokom Drugog svetskog rata, koje rezultira pružanjem otpora šovinizmu i isključivosti po nacionalnoj, verskoj, političkoj i drugim pripadnostima. Ova istorijska dimenzija dala je osnovu za današnju, civilizacijsku dimenziju antifašizma.

Zbornik "Otpor fašizmu – Vojvodina 1941.ˮ sastavljen je od trinaest radova eminentnih stručnjaka, ali i mlađih istoričara koji su uključeni u njegovo stvaranje. Šušnjar posebno ističe značaj doprinosa temi antifašizma od strane mlađih generacija i poziva mlade da se i dalje što više angažuju na ovom polju.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Daško i Mlađa Spens raspored sahrana novi sad bebe Elektrodistribucija Novi Sad sahrane sahrane novi sad jkp lisje elektrovojvodina bez struje OK Vojvodina betanija Isključenje struje lisje opens 2019 servisne informacije almaško groblje hrana havarija na vodovodu JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište gradsko groblje epk 2021 novorođenčad isključenja struje radosne vesti bez vode groblje Fruška gora servisne informacije novi sad