FOTO: Punktovi za vakcinaciju rade punom parom

FOTO: Punktovi za vakcinaciju rade punom parom

Ako je suditi po redovima za imunizaciju u utorak, u Tržnom centru "Promenada" i ispred Doma zdravlja "Novo naselje", čini se da se u Novom Sadu vakcinacija zahuktava. Od jutra mnogi su krenuli da prime prvu, drugu ili treću dozu zaštite od virusa korona.

Kako smo nezvanično saznali od medicinara svi punktovi su tokom dana radili punom parom zbog velikog odziva građana.

U tržnom centru vakcina se može primiti u holu ispred "Univereksporta" od 10 do 20 sati. U Domu zdravlja "Novo naselje" ulaz je na pedijatriji, a ispred je parkiran i autobus (mobilni punkt), a Novosađani mogu doći od 8 do 20 sati. Pre nego što se stane u red neophodno je uzeti formular i popuniti ga ličnim podacima.Očigledno je da su mnogi trenutno stanje shvatili ozbiljno jer lekari kažu da situacija sa pandemijom i dalje nije bezazlena. Kako su saopštili zvaničnici kovid bolnice u Batajnici, više od 70 odsto pacijenata zahteva kiseoničku potporu. Njihove kliničke slike su gore nego u prethodnim talasima, među njima dominiraju mlađi muškarci koji nisu imali zdravstvenih problema, a više od 90 odsto hospitalizovanih nije vakcinisano.

 


Prema izveštavanju svetskih medija u Izraelu, koji je među državama sa najvećom stopom vakcinisanih, nedavno su počeli sa davanjam treće vakcine starijima od 60 godina, da bi je sada proširili i na starije od četrdeset godina.  Iako je delovalo da je mala pustinjska država pandemiju  stavila pod kontrolu, situacija se od početka leta počela pogoršavati rasplamsavanjem delta soja. Do kraja juna nošenje maski nije bilo obavezno ili se nije striktno primenjivalo, ali se to sada promenilo, pa policija kažnjava prekršioce. Od sto zaraženih dnevno stiglo se do brojke od 8.000. Izrael je koristio samo „Fajzerovu“ vakcinu. Prema njihovom iskustvu, sa pojavom delta soja, zaštita ove vakcine od zaražavanja je značajno opala, ali ne i njena zaštita od teških oblika bolesti, čime se objašnjava da bolnice nisu ponovo pune. Zbog toga smatraju da se tempo zaražavanja među starijom populacijom  usporio zahvaljujući trećoj dozi.


 

Prema zvaničnim podacima u Srbiji je do polovine avgusta imunizovano 50.2 odsto građana. Više od 2 miliona i 700 hiljada je primilo prvu, a oko 2 miliona i 600 hiljada drugu dozu.

Oceni vest:
13
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Svarog

  pre 275 dana i 17 sati

  Ne zahuktava se vakcinacija, nego su slali pozive za treću dozu onom delu stanovništa koji je odrastao u komunističkoj diktaturi i ne ume da kaže "ne".

  Oceni komentar:
  25
  6
 • Ćuj ba

  pre 275 dana i 15 sati

  Kao prvo, to nije bila diktatura. Jer, mi koji smo odrasli pod tim uvek bi menjali ovo za to vreme. Ono je bila država. Ono je bilo zajedništvo. Ono je bilo poverenje u medicinsko osoblje.
  I ne radi se o nemogućnosti da kažeš ne, to smo umeli mnogo bolje od vas, što je pokazala 68-ma godina. Vaše NE se zasniva na ljutitim ili veoma ljutitim komentarima.
  Za šta ONI imaju botove i minuse. Daju vam 30 evra i tu se završava sve.
  Proučeni ste uzdužno, poprečno i ukoso. Sve vam rade štoi požele, stručno.
  Sada mediji čak bezobrazno i obećavaju viruse za 2022-gu.
  Ostatak neću napisati, jer znam da ne bi bilo objavljeno.
  Autocenzura, Srbija 2021-ve. Nešto što se u Jugoslaviji ne bi moglo desiti.
  Lajao si šta hoćeš i odgovarao posle, ako je bilo protiv dežele.
  Ako je bilo protiv sveta - niko te ne bi sankcionisao. Nije bilo mreža kontrolora.
  A sad ne mogu da napišem imena doktora kreatora virusa. Dobitnika Nobelove nagrade 1978-em, za zločin. Mada protiv njega desetine drugih doktora piše knjige, i drži sajtove.
  Doktora sa Sorbone i Harvarda.
  Kraj.

  Oceni komentar:
  3
  14
 • miskin

  pre 275 dana i 15 sati

  Svarog
  Tri puta sam čitala Vašu rečenicu, ali nikako nisam uspela da shvatim, kojom ste logičkom operacijom, stigli do ovakvog zaključka. Bravurozno.

  Oceni komentar:
  5
  7
 • Miodrag

  pre 275 dana i 14 sati

  A ti znaš da korona ne postoji? Zatucani klinci. Mislite da nešto znate, a nemate pojma. Nit pameti niti iskustva. A u diktaturi živiš i sada moronu.

  Oceni komentar:
  4
  12