FOTO:  Pušten u rad novi mehanizam "Pijanog sata" na Tvrđavi

FOTO: Pušten u rad novi mehanizam "Pijanog sata" na Tvrđavi

Svečanost povodom puštanja u rad automatizovanog satnog mehanizma na Petrovaradinskoj kuli održana je sinoć u organizaciji "Rotari kluba Novi Sad".

- Sat kula na jednom od simbola grada Novog Sada, potiče iz Alzasa u Francuskoj, zemlji gde jedino postoji veća tvrđava od ove u Petrovaradinu, na tlu Evrope. Članovi "Rotari kluba" su prepoznali značaj Tvrđave i takozvanog ''pijanog'' sata po kojoj su Novi Sad i Petrovaradin prepoznatljivi, i hvala im. Hvala i majstoru Lukačiju, koji se tako revnosno tri decenije brinuo o satu – istakao je tom prilikom pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović.Novosadski "Rotari klub" uspešno je izvršio akciju automatizacije satnog mehanizma starog nekoliko stotina godina, a da pri tome nijedan od originalnih delova nije oštećen ili uklonjen. Uz to, pokidane sajle zvona su zamenjene i ono je ponovo, nakon skoro pola veka, stavljeno u funkciju. U sklopu radova izvršeno je čišćenje unutrašnjosti kule sata i zamena dotrajalih drvenih platformi i merdevina.

Na samoj svečanosti, uz prigodan program, otkrivena je i ploča sa znakom "Rotarija" i navedenim svim donatorima i prijateljima akcije.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan