FOTO: "Radosno detinjstvo" uvelo poseban jelovnik za decu islamske veroispovesti

FOTO: "Radosno detinjstvo" uvelo poseban jelovnik za decu islamske veroispovesti

Od nove školske godine u svim vrtićima Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo” u Novom Sadu počeo je da se primenjuje poseban jelovnik za decu islamske veroispovesti.

Ova odluka primenjuje se od 1. septembra 2019, ali, kako navode iz Muftijstva vojvođanskog, Rijaseta Islamske zajednice Srbije, s početkom 2020. godine u vrtićima ove predškolske ustanove na oglasnim tablama postavljeni su i jelovnici za decu iz muslimanskih porodica. Ti jelovnici, kao i uobičajeni, sadrže četiri obroka – doručak, užinu, ručak i užinu, ali prilagođeni su potrebama islamske vere, javlja Agencija Anadolija.

Rukovodilac službe ishrane "Radosnog detinjstva" Dejan Bašić kaže da od uvođenja posebnog jelovnika za decu iz muslimanskih porodica 1. septembra do danas, broj obroka koji se posebno pripremaju za tu decu narastao je na 150, na osnovu zahteva koji roditelji dece napišu, odnosno da im se zbog verskih uverenja obezbedi poseban režim ishrane.Izgradnjom nove, savremene, centralne kuhinje "Radosnog detinjstva" kapaciteta oko 60.000 obroka dnevno, koja pokriva 70 vrtića u Novom Sadu i prigradskim naseljima, stvorili su se uslovi i da pripremamo obroke za decu koja su na posebnom režimu ishrane. To podrazumeva pripremu obroka za decu koja imaju određenu vrstu intolerancije na namirnice, alergije i za jedan deo mališana iz muslimanskih porodica – navodi Bašić.

Dodaje da, s obzirom na činjenicu da se u ishrani muslimana ne koristi svinjsko meso, deca islamske veroispovesti jedu sve obroke kao i ostala deca, samo što se u jelovniku namirnice sa svinjskim mesom zamenjuju mesom drugih životinja, odnosno ribom.

Kada je na jelovniku za doručak stišnjena šunka od svinjskog mesa, njima se poslužuju pileća prsa u omotu, a umesto hamburške slanine, dajemo ili konzervu ribe ili pileća prsa. Sveže svinjsko meso koje se koristi kod određenih jela za ručak, za decu iz muslimanskih porodica zamenjuje se junećim mesom – ističe Bašić.

Najveći broj posebnih obroka ide u rubne delove grada, ali se takva hrana distribuira i u vrtiće gde je broj dece na posebnom režimu ishrane minimalan, jer svi roditelji koji za decu traže poseban obrok imaju pravo da se njihova deca tako i hrane.


Bašić napominje da je u PU "Radosno detinjstvo" upisano preko 16.000 dece i da, prema procenama, broj mališana iz islamskih porodica doseže do hiljadu, ali da je za sada broj zahteva za posebnom ishranom znatno manji od tog broja.

Detaljnije o vesti pročitajte OVDE.

Izvor: Agencija Anadolija

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ivan

  pre 929 dana i 17 sati

  Evo naše dete ima intoleranciju na određene namirnice, priložili smo i dokumentaciju od lekara međutim zahtev je odbijen jer nema uslova da mu se priprema i prilagodi hrana nego donosimo od kuće zamenu. A na sva zvona i na svakih par meseci se pronese vest o savremenoj novoj kuhinji.

  Oceni komentar:
  0
  10