FOTO Sedmi dan protesta u NS - definisano 8 zahteva

FOTO Sedmi dan protesta u NS - definisano 8 zahteva

Više hiljada građana okupilo se danas u Novom Sadu na Protestu protiv diktature. Budući da su studenti svih gradova međusobno usaglasili svoje stavove i zahteve, Miran Pogarač pročitao je okupljenima osam tačaka zahteva i poručio da se od ovih zahteva neće odustati.

On je na skupu izjavio da ne podržavaju ni vlasti niti one, kako je naveo, koji se predstavljaju kao opozicija.

„Zbog toga smo saglasni oko jedne stvari a to je da nam vođe nisu potrebni u ovoj borbu„ rekao je Pogačar i naveo da se oni ograđuju od onog dela građanstva koji samo zahteva nove izbore.

On je dodao i da se ograđuju od onih koji celu „katastrofalnu situaciju u zemlji svode na samo jednu ličnosti“.

Pogačar je naveo i da se ograđuju od svih zvaničnih studentskih organizacija koje, kako je istakao, po ko zna koji put pokazuju svoje lice i staju na stranu vlasti. 

„Dakle, odbijamo da se delimo na one koji su glasali i one koji nisu, one koji su glasali za vlasti ili za opoziciju. Jedina podela koju prihvatamo jeste na nas ogromnu većinu nezadovoljnih građana i njih, čašicu lopova oličenu u političkoj, ekonomskoj i kulturnoj eliti“ poručio je Pogačar.

On je istakao i zahteve koji su, kako je naveo, usaglašeni sa ostalim gradovima gde se već nedelju dana održavaju protesti građana.

Zahtevi su:

1. Ukidanje diktature i kompletna smena poltičke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem;

2. Fer i slobodni izbrori, u koje spada uređivanje biračkih spiska, smene u RIK-u, REM-u, strogo sankcionisanje svih koji su odgovorni za krađu glasova, uvođenje obaveznog TV duela, kao i nezavisnu proveru regularnosti proteklih predsedničkih izbora;

3. Sloboda medija u koju spada smena odgovornih urednika RTS-a i RTV-a i oštro sancionisanje urednika svih medija koji krše medijske zakone i kodekse novinara Srbije;

4. Departizacija u koju spada momentalno razrešenje svih funkcionera u javnim preduzećima;

5. Decentralizacija, odnosno premeštanje na lokalni nivo i direktno biranje lokalne vlasti;

6. Zaštita prava i poboljšavanje statusa svih radnika u koje spada hitna izmena Zakona o radu;

7. Zaštita životnog standarda odnosno ukidanje mere štednje;

8. Javno i besplatno obrazovanje i zdravstvo;

Nakon govora Pogočara, učesnici protesta uputili su se u šetnju sa transparentima na kojima, između ostalog, piše „Ko se boji vučka još“, „Protiv sistema“.          

Izvor: Insider.net

Oceni vest:
9
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan