FOTO: Srpsko narodno pozorište danas proslavlja 158. rođendan

FOTO: Srpsko narodno pozorište danas proslavlja 158. rođendan

Program će biti zaokružen predstavom "Na Drini ćuprija", na sceni „Pera Dobrinović” u 19.30 sati.

Svečanost povodom dana SNP-a, počela je u prepodnevnim časovima, polaganjem cveća na spomenike Jovanu Steriji Popoviću, Marini Olenjinoj i Peri Dobrinoviću, kod biste Drage Spasić i na grob Stefana Stefanovića (kod Uspenske crkve), a zatim je u donjem foajeu scene "Pera Dobrinović" otvorena izložba "Izbrisano pamćenje: vizuelna rekonstrukcija nestalog arhitektonskog nasleđa Novog Sada", autora Miroslava Šilića, Dubravke Đukanović i Mine Cvetinović Pavkov, profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu.Centralni deo proslave počeo je u podne, na sceni "Pera Dobrinović", projekcijom filma snimljenog u okviru projekta "Izbrisano pamćenje: vizuelna rekonstrukcija nestalog arhitektonskog nasleđa Novog Sada", a zatim je usledila svečana beseda dr Zorana Đerića, upravnika i pozdravna reč koju je uputila Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.


U umetničkom delu programa učestvovali su: Marija Medenica, glumica, koja je interpretirala "Molitvu hazarske princeze Ateh" iz "Hazarskog rečnika" Milorada Pavića, Sanja Mikitišin, glumica, koja je govorila stihove pesme Danila Кiša "Raštimovani klavir", Višnja Popov, mecosopran, koja je pevala ariju Olge iz opere "Evgenije Onjegin" Petra Iljiča Čajkovskog, a uz klavirsku saradnju Strahinje Đokića.


Dodena su i priznanja: tri zlatne medalje "Jovan Đorđević" dr Zoranu T. Jovanoviću, Radoju Čupiću i Željki Milanović i dve srebrne medalje "Jovan Đorđević" koje su pripale Narodnom pozorištu Priština – sa sedištem u Gračanici, koju je preuzeo direktor tog pozorišta Predrag Radonjić, i Stanoju Žeravici. U ime nagrađenih govorio je dr Zoran T. Jovanović. Voditelji svečanosti bili su Sonja Damjanović i Nebojša Savić.


Nakon svečanosti upriličen je i progodan koktel za nagrađene. Program svečanosti biće zaokružen večerašnjim izvođenjem predstave Na Drini ćuprija, po motivima dela Ive Andrića, u režiji i adaptaciji Кokana Mladenovića, na sceni "Pera Dobrinović" u 19.30.

U svečanoj besedi, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, dr Zoran Đerić je posebno istakao međunarodni angažman ove ustanove rekavši da su između dva Dana pozorišta učinili svojevrsni poduhvat – učešće na Međunarodnom pozorišnom festivalu u Seulu u Južnoj Кoreji, gde je SNP bilo prvo srpsko pozorište koje je gostovalo u ovoj dalekoj zemlji. Njihov nastup je predstavljao centralni događaj na festivalu na kom su odigrali predstavu po motivima dela Ive Andrića, "Na Drini ćuprija", u režiji Кokana Mladenovića tri večeri zaredom, pred punom salom, "a prve večeri, zahvaljujući lajv strimingu, našu predstavu je pogledalo više od 15.000 ljudi".

Drama je, pored pomenutog, gostovala u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji. 
Izdvojio bih koprodukciju koju je SNP imalo sa Grad teatrom Budva –  nastavlja Đerić.

Upravnik je pohvalio i Operu koja je je imala dva međunarodna angažmana u minulom periodu. Najpre na Armel festivalu u Budimpešti, a zatim i u Bejrutu, u Libanu, gde je Orkestar Opere SNP-a gostovao na čuvenom međunarodnom festivalu muzike i izvođačkih umetnosti, Al Bustan festivalu.

- Treći veliki angažman, započeo je prošle godine, a biće krunisan dogodine jedinstvenom premijerom opere sa tri zasebna čina. Reč je o projektu Кreativne Evrope koji opera našeg pozorišta realizuje sa operskim kućama iz Italije i Austrije – nastavlja Đerić u besedi.
Đerić je podsetio i da je "pred našom publikom izveden veliki broj predstava, čak jedanaest premijera u Drami, po dve premijere u Operi i Baletu i po jedna obnova opere, odnosno baleta".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan