FOTO: Srpsko narodno pozorište obeležilo 157 godina postojanja

FOTO: Srpsko narodno pozorište obeležilo 157 godina postojanja

Dodelom medalja "Jovan Đorđević" i drugih godišnjih priznanja i nagrada istaknutim umetnicima i radnicima u Srpskom narodnom pozorištu (SNP), kao i svečanom akademijom, obeležen je Dan tog teatra koji je osnovan pre 157 godina.

Svečanu akademiju otvorio je upravnik dr Zoran Đerić svečanom besedom, a potom se prisutnima obratio i Igor Mirović, predsednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine. Usledio je i umetnički program u kojem su učestvovali mladi glumci SNP-a Mia Simonović i Grigorije Jakišić, kao i solistkinja Opere Svitlana Dekar uz klavirsku pratnju Strahinje Đokića.


Zlatna medalja "Jovan Đorđević" uručena je akademiku i kompozitoru Dejanu Despiću za ustupanje autorskih prava SNP-u na izvođenje muzike za komičnu operu u dva čina "Pop Ćira i pop Spira".

Takvom medaljom odlikovan je i bivši direktor Muzičkog centra SNP-a i nekadašnji upravnik tog teatra Dušan Belić za povratak Drame u konkurenciju Jugoslovenskih pozorišnih igara za vreme njegovog upravnikovanja.


Belić je zaslužan i za pripremu proslave 125. godišnjice SNP-a, ukupan doprinos unapređenju opersko-baletskog repertora, kao i za zalaganje da grčki kompozitor Mikis Teodorakis ustupi prava na izvođenje muzike za balet "Grk Zorba", koji se izvodi u SNP-u i u centru "Sava".Narodno pozorište iz Beograda, takođe je odlikovano zlatnom medaljom "Jovan Đorđević" povodom obeležavanja veka i po postojanja tog teatra, ali i za izuzetan doprinos u razvoju kulture i kontinuiranu saradnju sa SNP-om, javlja Tanjug.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan