FOTO: Svečano otvoren 12. Serbia Fashion Week u Novom Sadu

FOTO: Svečano otvoren 12. Serbia Fashion Week u Novom Sadu

Dvanaesto izdanje jedine licencirane nacionalne nedelje mode u Srbiji, počelo je otvaranjem izložbe polufinalista takmičenja za "najbolje odevenu" vinsku bocu pod nazivom "Mr and Mrs Bottle" u Master centru Novosadskog sajma.

Ova izložba predstavlja deo projekta "Fashion and Wine" realizovanog u saradnji sa Pokrajinskim Sekretarijatom za privredu i turizam Vlade Vojvodine. Osnovni cilj ovog takmičenja je umrežavanje i podsticanje saradnje između modne i vinske industrije Srbije.

Svoje dizajnirane vinske boce predstavili su, svako u svom prepoznatljivom maniru, neki od najeminentnijih srpskih dizajnera: Zvonko Marković, Bata Spasojević, Suzana Perić, Nataša Župac, Danijela Božić i mnogi drugi.

 


- Modna i vinska industrija odavno su spojene, ali mi sada tu sinergiju stavljamo u fokus i počinjemo jedan projekat koji će biti uspešan u godinama koje su pred nama. Ovo izdanje "Serbia Fashion Weeka" obeležiće upravo spajanje vinske i modne industrije. Ovo je ujedno i zvančni početak saradnje sa centralnoazijskim zemljama koji počinje zaključivanjem ugovora između "Serbia Fashion Weeka" i "Federacije mode Kine" – istakla je predsednica Nacionalne komore za modu Srbije i "Serbia Fashion Weeka", Svetlana Horvat.

Ovim povodom očekuje nas mnoštvo zanimljivog sadržaja na 12. izdanju nacionalne nedelje mode, a jedan od interesantnih događaja za sve ljubitelje mode i vina biće i panel diskusija na temu "Brendiranje modom - moda i vino" koja se održava u nedelju, 5. maja.

Nakon svečanog otvaranja izložbe, u drugom delu Master centra Novosadskog sajma usledile su prve revije. Čast da se u prvom bloku predstave imali su dizajneri Sanela Mandić i Nemanja Pantelić.

Kreatorka iz Bosne i Hercegovine ističe da je izuzetno ponosna što je deo ovog događaja i što je dobila mogućnost da širem auditorijumu prikaže svoj kreativni rad.

- Večeras je prikazan jedan delić kolekcije Kala. Inspiraciju sam pronašla u veličanstvenom cvetu, koji je još iz perioda rimskog carstva bio inspiracija mnogim umetnicima. Njega sam odabrala jer asocira na jedinstvenost koju bi svaka žena trebalo da poseduje, a ova kolekcija rađena je upravo tako, za posebne prilike – istakla je Sanela Mandić čije kreacije su raskošne i ističu se po mnoštvu cirkona i cvetnih dezena uz kombinaciju čipke i tila.




- Uzimajući u obzir da smo mladi u modnom svetu i da se polako probijamo, prezadovoljni smo reakcijama i podrškom koju smo dobili danas. Haljine su zaživele što je najvažnije, a komentari su nam samo vetar u leđa – završava Mandićeva.

Svoju novu kolekciju publici se predstavio stilista i dizajner Nemanja Pantelić koji je zahvalan na ukazanoj prilici da baš njegova revija bude na programu prve večeri, kada je 12. Serbia Fashion Week svečano otvoren.

Prošle godine je predstavio kolekciju kojom je preovladavala žuta boja, a ovoga puta, kako kaže, otišao korak napred i opredelio se za koralno narandžastu, roze i zelenu, nijanse koje smatra aktuelnim ove sezone. Inspiraciju je kao i do sada pronalazio u filmovima, muzici i futurizmu, ne izostavljajući geometrijske oblike po kojima je karakterističan. Iako poznat po urbanom stilu, Pantelić je ovom kolekcijom prikazao i ženstvene modele dizajnirane na njegov način.




- Reakcije publike su pozitivne, što ukazuje na to da radimo dobar posao. S obzirom da sam izvorno počeo da radim kao stilista i do sada sam bio angažovan na preko 150 revija za naše dizajnere, upoznat sam sa svim manama i trudim se da ih ispravim u svojim kolekcijama – ističe Pantelić, dodajući da je već započeo rad na novoj kolekciji za jesen/zimu koju će imati prilike da predstavi na narednom "Serbia Fashion Weeku".

Drugi blok otvoren je revijom dve dizajnerke koje su, kako navode, "udružile kreativnost zarad lepog" i pokrenule brend "MB Contur". Novu kolekciju posvetile su mladim, sigurnim i elegantnim ženama koje smelo koračaju na životnoj pisti. Samu reviju odlikovalo je prisustvo čipke, transparentnih delova haljina, kropovanog dizajna pantalona i gornjih delova, raznih boja, pruga pa i kariranih dezena. Uz pristustvo raznolikih materijala ženstvenost modela dodatno je naglašena naboranim uskim haljinama koje se završavaju sitnim karnerima. Dinamična i veoma ženstvena kolekcija dobro je zagrejala publiku za ono šta je sledilo.

Kulminacija same večeri desila se kada su pistom prošetali modeli u kupaćim kostimima iz nove kolekcije Ene Popov. Brend pod nazivom "Peperoncini" definitivno je začinio dogadjaj, kako svojom živošću tako i koloritom samih kreacija.

- Ne smatram sebe dizajnerom, ja sam TV voditelj, a kroz dizajn samo izražavam svoju kreativnost i emociju – rekla je Ena uz prizanje da je imala veliku temu pred sopstvenom, domaćom publikom jer joj je ovo upravo i debitantska revija u rodnom Novom Sadu.




Kreacije kako za odrasle, tako i za decu, odlikovalo je mnoštvo čipke, karnera, ali i svedenije sečenih modela za predstojeće leto. Specijalni gost na pisti bila je proslavljena sportistkinja Milica Dabović.

Na narednoj reviji svoju dizajnersku kreativnost predstavila je još jedna kreatorka iz Srbije – Ivana Đurić. U njenoj novoj kolekciji izostao je ručni rad, a akcenat je stavila na animal print.




- Kada želite da se odvažite i ne nosite haljinu, a da ipak izgledate elegantno i sofisticirano, savršen izbor je kombinezon u animal printu – rekla je Ivana.

Na trećem, ujedno i poslednjem bloku prvog dana “Serbia Fashion Weeka”, predstavili su se Ana Grčić i Bata Spasojević.

Modna kreatorka koja, iako se školovala na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, nije želela da živi i radi u prestonici, već je nastavila da stvara u svom ateljeu u Nišu, a još od samih početaka za njene kreacije zanimale su se velike domaće muzičke zvezde. Ana je istakla da je i pored toga sto je već imala pet revija veoma uzbuđena, jer je ovo njeno prvo učešće na "Serbia Fashion Weeku".




- Još uvek sam veoma uzbuđena i moraću da sačekam odgovor svoje publike i svojih ljudi koji su večeras bili sa mnom. S obzirom na to da je ovo moje prvo predstavljanje na "Serbia Fashion Weeku", onim što ste imali prilike da vidite obuhvaćeni su i neki moji prethodni modeli, s tim da su i oni stavljeni u boje i dezene najnovije kolekcije, a sve kako bih se na pravi način predstavila svojoj novoj publici – istakla je Ana koja ne skriva želju za dobrim ponudama nakon zvaničnog dela programa i naglašava da je u narednom periodu očekuju brojne nedelje mode u Evropi.

Odmah nakon revije Ane Grčić, u prepunoj sali Master centra priznati modni kreator Bata Spasojević prikazao je svoju novu kolekciju "Forever Young", za koju su urbani duh i kosmopolitizam velikih svetskih gradova poslužili kao velika inspiracija.

U uvodnom delu prikazan je muzički spot koji prati Batinu kolekciju, a kojom je ozvaničena njegova saradnja sa regionaqlnom RnB zvezdom Senidom, čiji se vokal savršeno uklapa u sve ono što je Spasojević pripremio za publiku i klijente.

- Nebitno je koliko godina imamo. Bitno je stanje duha i kako doživljavamo svet oko nas. Ja težim da se svaka kolekcija razlikuje od prethodnih, ali uvek zadržim ono po čemu sam prepoznatljiv. Ovog puta opredelio sam se za dark varijantu, ali uz eksperimentisanje sa različitim kombinacijama materijala i u formama, jer mi to crna boja svakako dozvoljava. Ima tu, naravno i printova i nekih boja koje osvežavaju, s obzirom na to da je reč o letnjoj kolekciji – rekao je Bata Spasojević.




Muzika je, kako Bata ističe, ostala njegova najveća inspiracija u radu, što se moglo primetiti u miksu pesama grupa Doors, Queen i drugih tokom revije. Spasojević posebno naglašava da su muzičari ti koji danas diktiraju trendove, a saradnja sa Senidom bila mu je prava inspiracija, zbog specifičnosti njene pojave i glasa.

- Senida je autentičan vokal. To je neki savremeni urbani sevdah. Drugačija je na našoj sceni. Bila je veoma ispirativna za mene i mislim da ćemo nastaviti saradnju – zaključio je Spasojević.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan