FOTO: Svečano otvoren Serbia Fashion Week u Galeriji Matice srpske

FOTO: Svečano otvoren Serbia Fashion Week u Galeriji Matice srpske

Najveća nedelja mode u jugoistočnoj Evropi dala je svoj doprinos obeležavanju stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbij izložbom kolekcije "Tuga, sećanje i lepota" proslavljene akademske slikarke i dizajnerke Ivanke Jevtović. Veče je obilovalo emocijama, notom sentimentalnosti, a čitava svečanost upotpunjena je zvucima gudačkog kvarteta Arsa Longa.

 
Svim prisutnim posetiocima najpre se obratila upravnica Galerije, Tijana Palkovljević koja je stavila akcenat  na modu kao vid umetnosti i navela da se nikako ne sme zanemariti značaj koji moda ima, kako za Novi Sad tako i čitavu zemlju. Ona iskreno veruje  da je kultura sećanja nešto što se neguje, a obeležavanje jubileja najbolji način da pamtimo i da nekim budućim generacijama prenesemo one  najvažnije trenutke iz naše istorije.
 
 
 
Autorka kolekcije "Tuga, sećanje i lepota"  Ivanka Jevtović ističe da ova izložba predstavlja divan spoj mode i umetnosti  čije je putešestvije započelo pre četiri godine u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije. Reč je o visokoj modi, modeli su jedinstveni i  prepoznatljivi, pa se već na prvi pogled može primetiti da je reč o Prvom svetskom ratu. Modeli su inspirisani srpskom uniformom i narodnom  nošnjom, stilizovani u ženski model visoke mode, a ukrašeni su ornamentima u obliku srca u dezenu i trodimenzionalnom asocijacijom na  ordenje kao ukras.
 
Pored ove kolekcije, izloženi su i beli ramovi s vizantijskim srcima od pleksiglasa i rukom oslikanim motivima fresaka  koji otvaraju prozore duše u kojima boravi sećanje. Od deset predstavljenih kreacija, samo jedna je bele boje, dok su ostale crne, a  umetnica napominje da je zapravo reč o kontrastu, u kom preovlađuje tuga, i da odnos crno –belog najviše budi emociju
 
 
 
Kolekciju  karakterišu muški način zakopčavanja, anterija, jelek, patne i epolete. Srpska solunska kapa stilizovana je sa kostimom i transformiše se u  krunu kakve su ovekovečene na srednjovekovnim freskama. Kreacije su urađene u kombinaciji pliša, satena, čoje i organdina u crnoj boji, a  svilena dugmad za kolekciju su specijalno izrađena u velikoj Hoči.
 
Ivanka Jevtović navodi da je divan osećaj učestvovati na ovakvoj  manifestaciji i ističe zahvalnost Serbia fashion Weeku i direktorki Svetlani Horvat.
 
- Kolekcija je inspirisana srpskom vojničkom uniformom iz Prvog svetskog rata i narodnom nošnjom. Tu dolazi preklapanja elemenata. Srbija se uvek  nalazi između rata i mira.Vizantijsko srce na uniformama simbol je naših manastira koji su tu gde god mi bili. Vizantijska srca su verni prikaz  onih sa naših fresaka, nisu imrpovizovana. Ovo je način da odamo počast srpskim heroinama. Koliko god srca da napravimo, nemoguće je da im se  odužimo za sve što su žrtvovale i učinile za naš narod, one su simboli Velikog rata , a na ovaj način im odajemo zahvalnost za sve što su  učinile – kaže autorka ove kolekcije Ivanka Jevtović.
 
 
Utisak predsednice SFW, Svetlane Horvat je da će ova nedelja mode proteći obojena novim projektima na kojima se vredno radilo prethodnih  godinu dana. Govorila je o planu i programu predstojećih aktivnosti, a za sam kraj izdvojila važnu poruku čime je istakla značaj mode kao grane  umetnosti. Zbog čega bi javnost smatrala umetnikom samo nekoga ko je završio smer slikarstvo, a ne smatra umetnikom dizajnera koji je istu Akademiju  završio na smeru modnog dizajna? Moda je sama po sebi vrhunska umetnost i pripada kreativnoj industriji.
 
 
 
 

Nakon svečanog otvaranja, sve ljubitelje mode drugog dana Serbia Fashon Weeka u dvorcu Eđšeg od 18.00 časova očekuju revije finalista takmičenja  dve modne platforme: srpske Fashion Talents Design Competition i evropske European Fashion Talents Design Competition.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan