FOTO: Svečanom akademijom obeležen Dan 1. brigade kopnene vojske

FOTO: Svečanom akademijom obeležen Dan 1. brigade kopnene vojske

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana 1. brigade kopnene vojske koja je održana u Domu vojske.

Taj dan se obeležava kao sećanje na 9. novembar kada je 1918. godine prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Кraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u Novi Sad. Zbog toga se 9. novembar obeležava i kao Dan oslobođenja grada Novog Sada u Prvom svetskom ratu.- Sve manifestacije i svečanosti koje se ovih dana dešavaju u Novom Sadu, a vezane su za obeležavanje 9. novembra, jesu uvod i najava velikog jubileja koji ćemo obeležiti sledeće godine. U pitanju je godišnjica od nacionalnog značaja, koja po važnosti i značaju prevazilazi okvire Novog Sada i Vojvodine, a to je jedan vek od prisajedinjenja Bačke, Baranje, Srema i Banata Кraljevini Srbiji, odnosno Vojvodine Srbiji. To će biti centralni događaj u zemlji za 2018. godinu, kako u političkom, tako i u kulturološkom pogledu i očekujem da će predstavnici Grada Novog Sada, zajedno sa predsednikom Pokrajinske vlade i predsednikom Matice srpske imati sastanak sa predsednikom države, kako bismo mu predočili šta sve pripremamo za godinu jubileja. Želja nam je da na Trgu Republike podignemo spomenik kralju Petru Prvom Кarađorđeviću, u narodu poznatom kao Oslobodilac, jednoj značajnoj istorijskoj ličnosti koja je doprinela ujedinjenju i oslobođenju ovih krajeva. To bi bila svojvrsna kruna u smislu simbolike obeležavanja te značajne godine u Novom Sadu, u kojoj ćemo takođe obeležiti i veliki jubilej tzv. dobrovoljačkih naselja Veternik i Stepanovićevo – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i pripadnicima jedinice uputio srdačne čestitke.


Brigadni general Željko Petrović istakao je da hrabrost koju su vojnici iskazali daleke 1918. godine oslobađajući grad, obavezuje sve naredne generacije Vojske Srbije da taj duh neguju i unapređuju.

- Na Gradskom strelištu 2. novembra, takmičenjem u gađanju vojničkim pištoljem, otpočeli smo obeležavanje Dana brigade. Danas u Domu vojske prisustvujemo svečanoj akademiji tim povodom, a 9. novembra u kasarni "Jugovićevo" imaćemo vojničku svečanost i naš svečani defile. To je sve uvod u sledeću godinu kada je stogodišnjica oslobođenja Novog Sada i naše otadžbine u Prvom svetskom ratu, kada će i naš dan i dan oslobođenja grada biti daleko složenije i kvalitetnije obeleženi – rekao je Željko Petrović.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan