FOTO: Svim srcem za osmeh deteta – od Kosova do Vojvodine

FOTO: Svim srcem za osmeh deteta – od Kosova do Vojvodine

Posetioce "Ledene šume" u nedelju je zatekao zabavan prizor veće grupe dece koja su uz pomoć drugara jedva održavala ravnotežu na klizaljkama. Među njima bila je i jedanaestogodišnja Jovana Đorđević koja je prvi put posetila Novi Sad i za dva dana naučila da kliže i tokom vikenda uživala na ledu u Dunavskom parku.

Ona je samo jedna od četrdesetak osnovaca iz kosovskog naselja Donja Gušterica u Opštini Lipljan koja je proteklu nedelju provela u domovima svojih novosadskih vršnjaka iz osnovnih škola "Dušan Radović" i "Žarko Zrenjanin". Poseta je deo projekta "Svim srcem za osmeh deteta", koju četvrti put organizuje Udruženje građana “Novi Sad” sa ciljem da se mališani sa Kosova i Metohije kroz zabavu i druženje rasterete problema koji opterećuju srpsko stanovništvo u njihovom rodnom kraju.


- Grad je prelep i baš velik. Obišli smo centar, manastire u Kovilju i Kaću i družili smo se na Spensu sa stonoteniserima paraolimpijcima. Treniram odbojku godinu dana i drago mi je što smo bili u prilici da posetimo odbojkaše Vojvodine i da igramo sa njima. Bila sam smeštena kod Marije, ona je moje godište, i odnos njene porodice prema meni bio je odličan. Ostaćemo u kontaktu preko telefona i Instagrama. Volela bih da i ona dođe kod mene, iako kod nas nema toliko aktivnosti kao ovde
– kaže Jovana Đorđević sa osmehom na licu.

Tokom boravka u glavnom gradu Vojvodine gosti su posetili bioskop, pozorište, biblioteku, sportske klubove, Gradsku kuću, Petrovaradinsku tvrđavu, Sremske Karlovce, Frušku goru, učestvovali su u radionicama, slušali predavanje o sajber bezbednosti i bili gosti na školskoj slavi Sveti Sava.A kako izgleda život u tom delu Kosova i Metohije, za portal mojnovisad.com, objašnjava Radmila Jovanović nastavnica engleskog jezika u Osnovnoj školi "Knez Lazar" u Donjoj Gušterici.

- Naša škola je centralna, ali imamo i tri područna odeljenja u Gornjoj Gušterici, Livađi i Dobrotinu. U tim selima đaci idu od prvog do četvrtog razreda i nastavljaju peti razred u Donjoj Gušterici. Trenutno imamo ukupno 489 učenika. Nažalost, svake godine se smanjuje broj upisanih mališana, jer ako jedan od roditelja nađe posao oni se sele, pošto dole nema toliko mogućnosti za zaposlenje – kaže Jovanović.


Iako već desetak godina za Srbe postoji sloboda kretanja, deca do škole idu autobusom, a u područnim odeljenjima roditelji ih voze kolima pošto je bilo nekoliko slučajeva pokušaja kidnapovanja.

- Utisci su iz Novog Sada su predivni, učenici su presrećni i ne skidaju osmeh s lica. Bojim se da će ih zameniti suze kada budemo krenuli kući, jer im je ovo bilo predivno iskustvo. Deci je sve bilo zanimljivo, jer ovoga nema na Kosovu. Neki od njih sad su prvi put bili u bioskopu. Mladi kod nas nemaju toliko mogućnosti za druženje i kulturno uzdizanje. Škola ima svoj sportski klub, ali nema uvek idealne uslove, jer često bude restrikcije struje, a onda ne bude ni vode – objašnjava Radmila Jovanović.


Katarina Kostić
iz sela Livađe ide u peti razred Osnovne škole "Knez Lazar" i kaže da se najviše oduševila izletom na Frušku goru.

- Kada smo čuli za posetu Novom Sadu prijavila sam se. Roditelji su rekli da dođem i da vidim kako je ovde. Bili smo u bioskopu i gledali film o Deda Mrazu. Bila sam smeštena kod Staše i lepo sam se osećala kod nje. Meni je ova poseta dosta značila, jer sam upoznala puno novih drugara, a nemam  prilike da putujem mnogo – rekla je Katarina.

Dimitrije Vučić iz sela Dobrotin prvi put je došao u glavni grad Vojvodine, a inače često ide za Beograd, Niš i Jagodinu.

- Najviše sam se oduševio Petrovaradinskom tvrđavom i podzemnim lagumima u koje smo se spustili. Nisam se plašio, a vodić je pričao o istoriji utvrđenja. Bio sam smešten kod vršnjaka Uroša sa Klise. Postali smo prijatelji i ostaćemo u kontaktu. Voleo bih da dođe kod mene i da bude moj gost kada budemo uzvratili gostoprimstvo – kazao je Dimitrije (na slici dole u sredini).


Osnovci sa Kosova i Metohije posebno su se oduševili posetom odbojkašima Vojvodine na Spensu tokom njihovog treninga. Tom prilikom predstavnici kluba su im poklonili dvanaest odbojkaških lopti i dresove. Nastavniku fizičkog vaspitanja Nikoli Filipoviću iz Osnovne škole "Knez Lazar" u Donjoj Gušterici ovakav znak pažnje znači mnogo.

- Bezbednosna situacija kod nas utiče na raspoloženje dece, ali nama nije teško raditi u tim uslovima, jer se prilagođavamo okolnostima. Đaci su odlično reagovali na boravak u Novom Sadu i zbližili su se sa domaćinima. Primetio sam osmehe i promenu raspoloženja na njihovim licima. Kod nas u školi igramo odbojku, košarku, fudbal i stoni tenis. Fiskulturna sala nije u idealnom stanju, ali može da se odvija nastava. Prošle godine išli smo na republička takmičenja iz odbojke i malog fudbala – kaže Nikola.

Filipović, koji i sam ima trogodišnjeg sina, smatra da ovakve posete treba da pomognu najmlađima da steknu nova prijateljstva, ali i da ih učvrste u uverenju da ostanu na Kosovu i Metohiji.Prema rečima Gorana Bajšanskog, predsednika Udruženja građana "Novi Sad", cilj ove akcije jeste da zbliži decu sa juga i severa Srbije.

- Želimo da damo znak deci sa Kosova da uvek ima nekih mladih ljudi koji žele da im pomognu. Naravno, mi ne možemo promeniti okruženje u kojem se oni nalaze. Ali, možemo da ih za vreme gostovanja razveselimo, i da im pružimo mogućnost da se druže i da sklope nova prijateljstva. Tokom ovih nekoliko godina to se i dokazalo, jer oni ostaju u kontaktu i nalaze se kasnije po celoj Srbiji. Kada smo počeli dovoditi mališane u Novi Sad krenuli smo od Opštine Štrpce, a sada ih dovodimo iz Opštine Lipljan. Trudimo se da idemo mesto po mesto, a od pre dve godine učenici iz Novog Sada odlaze u posetu vršnjacima na Kosovu i Metohiji – objašnjava Bajšanski.

Prilikom rastanka, nastavnica Radmila Jovanović kazala je da bi voleli da uzvrate gostoprimstvo svojim domaćinima i da novosadskim osnovcima podare osmehe, kao što su oni to učinili njihovoj deci.


Tekst i fotografije:
Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan