FOTO: U akciji čišćenja Petrovaradinske tvrđave skupljeno 150 kilograma otpada

FOTO: U akciji čišćenja Petrovaradinske tvrđave skupljeno 150 kilograma otpada

Radionicom posvećenom klimatskim promenama obeležen je kraj akcije čišćenja Petrovaradinske tvrđave koju su organizovali Erazmus studentska mreža Novi Sad i UGRIP, a tokom koje je sakupljeno preko 150 kilograma otpada.

Ova akcija bila je nastavak dosadašnjih koje su organizovane u Novom Sadu i okolini u kojoj, pored domaćih, učestvuju i strani studenti koji se trenutno nalaze na studentskoj razmeni u Srbiji, najčešće u sklopu programa Erazmus+.

Na ovaj način stranim studentima se pruža prilika da tokom svog boraka ovde daju konkretan doprinos zajednici.

Akcija je počela okupljanjem studenata kod ulaza u katakombe Petrovaradinske tvrđave i ono što izdvaja ovu akciju je zapravo da je ona spovedena u samim katakombama, odnosno ispod zemlje. 


Kako je cela akcija imala i edukativni karakter, učesnici su se krećući kroz katakombe i skupljajući otpad došli i do Kajzer bunara, mogli su da čuju da se danas navršava 254 godine od kako je car Franc Jozef  posetio ovo mesto i omogućio sredstva da se izgradi ceo ovaj podzemni sistem uključujući i sam bunar.

Ovom i sličnim akcijama želimo da podstaknemo, kako domaće, tako i strane studente koji borave u Srbiji, da daju aktivan doprinos zajednici, kroz zabavu, ali i kroz upoznavanje kulturnog nasleđa ovog dela Evrope –  izjavila je Ivana Banjac, predsednica Erazmus studentske mreže Novi Sad.

Celu akciju je podržala i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan