FOTO: U akciji "Zamenite stari papir za sadnice" Novosađani prikupili četiri tone hartije

FOTO: U akciji "Zamenite stari papir za sadnice" Novosađani prikupili četiri tone hartije

Iz Udruženja "Inženjeri zaštite životne sredine" javljaju da su i ove godine uspešno sproveli akciju zamene starog papira za sadnice, a u cilju podizanja svesti naših sugrađana o značaju reciklaže.

Od 23. do 27. oktobra, u okviru manifestacije "Novosadska jesen", svi koji su želeli da se uključe u akciju imali su prilike da na štandu udruženja 10 kilograma papira zamene za sadnicu cveća, a 60 kilograma za sadnicu drveta.


Pozivu se odazvalo više od 70 građana i građanki svih uzrasta, kao i nekoliko obrazovnih ustanova, institucija i preduzeća – Osnovna škola "Prva vojvođanska brigada", ŠOSO "Milan Petrović", Osnovna škola "Desanka Maksimović" Futog, vrtić "Kockica" Futog, Škola za dizajn "Bogdan Šuput", Osnovna škola i predškolska ustanova "Svitac" Sremska Kamenica, Srednja škola Titel, JP SPC "Vojvodina", JKP "Vodovod i kanalizacija", Oradio, Crvni krst Inđija, Mesna zajednica Slana bara, Prerazmišljavanje – razmena knjiga, Kulurna stanica Eđšeg, studenti i studentkinje Tehnološkog fakulteta i mnogi, mnogi drugi.



Ukupno je prikupljeno 4 tone i 40 kilograma papira za reciklažu.
 

Udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" podseća: Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina.


Proizvodnjom papira iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74%, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70%. Takođe, reciklažom samo jedne tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces, kaže se u saopštenju ovog udruženja.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan