FOTO: U akciji "Zamenite stari papir za sadnice" Novosađani prikupili četiri tone hartije

FOTO: U akciji "Zamenite stari papir za sadnice" Novosađani prikupili četiri tone hartije

Iz Udruženja "Inženjeri zaštite životne sredine" javljaju da su i ove godine uspešno sproveli akciju zamene starog papira za sadnice, a u cilju podizanja svesti naših sugrađana o značaju reciklaže.

Od 23. do 27. oktobra, u okviru manifestacije "Novosadska jesen", svi koji su želeli da se uključe u akciju imali su prilike da na štandu udruženja 10 kilograma papira zamene za sadnicu cveća, a 60 kilograma za sadnicu drveta.


Pozivu se odazvalo više od 70 građana i građanki svih uzrasta, kao i nekoliko obrazovnih ustanova, institucija i preduzeća – Osnovna škola "Prva vojvođanska brigada", ŠOSO "Milan Petrović", Osnovna škola "Desanka Maksimović" Futog, vrtić "Kockica" Futog, Škola za dizajn "Bogdan Šuput", Osnovna škola i predškolska ustanova "Svitac" Sremska Kamenica, Srednja škola Titel, JP SPC "Vojvodina", JKP "Vodovod i kanalizacija", Oradio, Crvni krst Inđija, Mesna zajednica Slana bara, Prerazmišljavanje – razmena knjiga, Kulurna stanica Eđšeg, studenti i studentkinje Tehnološkog fakulteta i mnogi, mnogi drugi.Ukupno je prikupljeno 4 tone i 40 kilograma papira za reciklažu.
 

Udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" podseća: Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina.


Proizvodnjom papira iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74%, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70%. Takođe, reciklažom samo jedne tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces, kaže se u saopštenju ovog udruženja.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode JKP Vodovod i kanalizacija Daško i Mlađa smanjen pritisak vode betanija sahrane novi sad vodovod bebe lisje radosne vesti Elektrodistribucija Novi Sad vremenska prognoza novorođenčad OK Vojvodina raspored sahrana novi sad groblje servisne informacije isključenja struje havarija na vodovodu odbojka novosadsko porodilište almaško groblje bez struje Voša Spens elektrovojvodina memorijal velikana jkp lisje servisne informacije novi sad gradsko groblje