FOTO: U dvorcu Eđšeg otvorena izložba "Jožef"

FOTO: U dvorcu Eđšeg otvorena izložba "Jožef"

U petak, u prepunoj sali i dvorištu dvorca Eđšeg u Novom Sadu, izložbu "Jožef" otvorili su v. d. zamenika načelnika Gradske uprave za kulturu Zorica Šijak i prof. dr Ferenc Nemet, istoričar kulture, autor teksta u katalogu izložbe koji je urađen na četiri jezika (srpski, mađarski, nemački i engleski).

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, ova izložba osmišljena je, da na adekvatan način obeleži 95 godina od smrti istaknutog vrbaškog slikara, fotografa, vajara, grafičara i primenjenog umetnika, Jožefa Pehana s posebnim akcentom na njegov malo poznat, ali izuzetno vredan fotografski rad. Naime, već više decenija postoji izražena potreba revalorizacije, ponovnog vrednovanja i novog sagledavanja umetničkih vrednosti ovog sjajnog slikara i fotografa.


Pehan je, na početku karijere, uz podršku Ferenca Ajzenhuta i stipendijom građana Bačke Palanke slikarstvo učio najpre u Minhenu, gde je slikao u žanru minhenskog realizma, a potom se uputio u Budimpeštu, jedno vreme radio i u Beču, redovno posećivao umetničku koloniju u Nađbanji, bio đak minhenske privatne slikarske škole Šimona Hološija, te je umetnička iskustva sticao i boraveći u Parizu. 


U domenu slikarstva, karakterisalo ga je neprestano eksperimentisanje i traženje sopstvenog likovnog izraza u raznim žanrovima, što nepobitno potvrđuje njegova slikarska zaostavština. Bio je svestran umetnik, nemirnog duha i nepresušne umetničke snage i istrajnosti, čiji je umetnički uspon naglo prekinut njegovom, relativno ranom smrću. Mađarska istorija umetnosti ga beleži i po tome, da je, s početka 20. veka bio jedan od osnivača "Doma umetnika", član najužeg kruga peštanskih modernista, a sa aspekta regije, njegova izložba 1913. godine, smatra se prvom modernom i, dakako, provokativnom slikarskom izložbom  u Vojvodini.Bio je, zasigurno, prvi u Vojvodini, koji je, kao fotograf počeo da eksperimentiše sa vizuelnim "metamorfozama", snimajući sebe u raznim "izdanjima”, praveći na taj način prve foto-performanse u Vojvodini. Te umetničke porive je, zasigurno poneo sa sobom sa svojih evropskih, umetničkih putešestvija i nastavio ih je u tišini svog vrbaškog ateljea.Ova izložba je prva u nizu, koja teži da sagleda širi aspekt njegove fotografske umetnosti, da ga stavi u evropski kontekst, te da ga, kao zapostavljenog i donekle zaboravljenog umetnika postavi na zasluženo mesto u istoriji  vojvođanske (umetničke) fotografije. Njegov značaj ogleda se upravo u  evropskim dometima njegovog rada, koji će, u okviru ove izložbe, široj javnosti – po prvi put – biti dokumentovan relevantnom, stručno odabranom foto-građom.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode horoskopski znaci bez struje matična knjiga rođenih bebe RHMZ telep servisne informacije novi sad gradonačelnik Miloš Vučević novorođenčad elektrovojvodina gradsko groblje Miloš Vučević novosadsko porodilište dunav betanija porodilište havarija na vodovodu jkp lisje vremenska prognoza novi sad servisne informacije sahrane almaško groblje horoskop raspored sahrana i ispraćaja radosne vesti jkp novosadska toplana EPS isključenja struje raspored sahrana novi sad