FOTO: U dvorcu Eđšeg otvorena izložba "Jožef"

FOTO: U dvorcu Eđšeg otvorena izložba "Jožef"

U petak, u prepunoj sali i dvorištu dvorca Eđšeg u Novom Sadu, izložbu "Jožef" otvorili su v. d. zamenika načelnika Gradske uprave za kulturu Zorica Šijak i prof. dr Ferenc Nemet, istoričar kulture, autor teksta u katalogu izložbe koji je urađen na četiri jezika (srpski, mađarski, nemački i engleski).

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, ova izložba osmišljena je, da na adekvatan način obeleži 95 godina od smrti istaknutog vrbaškog slikara, fotografa, vajara, grafičara i primenjenog umetnika, Jožefa Pehana s posebnim akcentom na njegov malo poznat, ali izuzetno vredan fotografski rad. Naime, već više decenija postoji izražena potreba revalorizacije, ponovnog vrednovanja i novog sagledavanja umetničkih vrednosti ovog sjajnog slikara i fotografa.


Pehan je, na početku karijere, uz podršku Ferenca Ajzenhuta i stipendijom građana Bačke Palanke slikarstvo učio najpre u Minhenu, gde je slikao u žanru minhenskog realizma, a potom se uputio u Budimpeštu, jedno vreme radio i u Beču, redovno posećivao umetničku koloniju u Nađbanji, bio đak minhenske privatne slikarske škole Šimona Hološija, te je umetnička iskustva sticao i boraveći u Parizu. 


U domenu slikarstva, karakterisalo ga je neprestano eksperimentisanje i traženje sopstvenog likovnog izraza u raznim žanrovima, što nepobitno potvrđuje njegova slikarska zaostavština. Bio je svestran umetnik, nemirnog duha i nepresušne umetničke snage i istrajnosti, čiji je umetnički uspon naglo prekinut njegovom, relativno ranom smrću. Mađarska istorija umetnosti ga beleži i po tome, da je, s početka 20. veka bio jedan od osnivača "Doma umetnika", član najužeg kruga peštanskih modernista, a sa aspekta regije, njegova izložba 1913. godine, smatra se prvom modernom i, dakako, provokativnom slikarskom izložbom  u Vojvodini.Bio je, zasigurno, prvi u Vojvodini, koji je, kao fotograf počeo da eksperimentiše sa vizuelnim "metamorfozama", snimajući sebe u raznim "izdanjima”, praveći na taj način prve foto-performanse u Vojvodini. Te umetničke porive je, zasigurno poneo sa sobom sa svojih evropskih, umetničkih putešestvija i nastavio ih je u tišini svog vrbaškog ateljea.Ova izložba je prva u nizu, koja teži da sagleda širi aspekt njegove fotografske umetnosti, da ga stavi u evropski kontekst, te da ga, kao zapostavljenog i donekle zaboravljenog umetnika postavi na zasluženo mesto u istoriji  vojvođanske (umetničke) fotografije. Njegov značaj ogleda se upravo u  evropskim dometima njegovog rada, koji će, u okviru ove izložbe, široj javnosti – po prvi put – biti dokumentovan relevantnom, stručno odabranom foto-građom.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan