FOTO: U GMS otvorena izložba "Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz"

FOTO: U GMS otvorena izložba "Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz"

Izložba "Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz" nastala u saradnji Galerije Matice srpske (GMS) i Muzeja Jugoslavije, otvorena je 18. maja u 20 sati u Galeriji Matice srpske, u okviru programskog luka "Heroine Evropske prestonice kulture".

Na otvaranju su govorili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, mr Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije i autori izložbe msr Nikola Ivanović i Ana Panić, dok je izložbu svečano otvorila Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju.


– Osmišljavajući program za godinu kada će Novi Sad poneti titulu Evropske prestonice kulture, odlučili smo da ovu izložbu prikažemo u okviru programskog luka Heroine. Iskreno verujemo da će privući veliku pažnju publike, kako iz Srbije, tako i iz regiona i da će ime Jovanke Broz doprineti većem interesovanju publike za ova, do sada neizlagana umetnička dela iz fonda Muzeja Jugoslavije – izjavila je dr Tijana Palkovljević Bugarski.


Mr Neda Knežević je ukazala na dugu saradnju između ove dve muzejske ustanove.

– Ovo je prirodan nastavak projekta Pusen i petokraka autora Nenada Radića iz 2012. godine. Naše dve ustanove kroz ovu izložbu su pokazale plodotvornost saradnje među nacionalnim ustanovama kulture – istakla je Knežević.

Ana Panić, kustoskinja iz Muzeja Jugoslavije napomenula je da je "ova kolekcija zapravo jedna mala zbirka uspomena koje je Jovanka Broz uspela da prenese iz predsedničke rezidencije u Užičkoj 15 nakon Titove smrti u vilu koja joj je tom prilikom dodeljena", dok je msr Nikola Ivanović zaključio da "ova izložba nije oda jednoj minuloj epohi, ideologiji ili kulturi. Ona je priča o svakom od nas. Priča o sećanju i zaboravljanju koji su sastavni deo života. O uspomenama sa kojima se borimo svakodnevno i koje život čine podnošljivim".


Danijela Vanušić je svečano otvorila izložbu rečima: "Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo je zanimljivu ideju i uloženi trud dve institucije, i dalo bezrezervnu podršku ovom po mnogo čemu jedinstvenom projektu".

U fokusu izložbe su 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza. Više od tri decenije nekadašnja prva dama Jugoslavije boravila je u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da, što je više moguće, imitira ambijent predsedničke Rezidencije u kojoj je živela zajedno sa Josipom Brozom Titom. Ova kolekcija nastala je spontano kao kulisa jednog života, a isto tako je i nestala.


Izlaganje ovih dela ima dvostruki značaj: s jedne strane radi se o umetničkim predmetima koje publika do sada nije imala priliku da vidi, a s druge ona predstavljaju imaginarni muzej sećanja Jovanke Broz kroz koji se mogu rekonstruisati delovi i detalji njenog života. Izložena umetnička dela, koja su poslednje trideset tri godine Jovankinog života oplemenjivala prostor u kom je živela, na poseban način današnjoj javnosti objašnjavaju fenomen Jovanke Broz – njenu ličnost, osećaj za umetnost, ali i društvene i umetničke prilike u socijalističkoj Jugoslaviji.


Svih 36 dela prošla su kroz kompleksne i sveobuhvatne konzervatorsko-restauratorske postupke. Sproveli su ih konzervatori Galerije Matice srpske predvođeni višom konzervatorkom Marijetom Sidovski.


Muzej Jugoslavije i Galerija Matice srpske, kroz ovu izložbu, pokazali su plodotvornost saradnje među nacionalnim ustanovama kulture i jedan mali deo bogatog fonda Muzeja Jugoslavije. Stručnom konzervatorsko-restauratorskom obradom, kao i novim tumačenjem, nastala je jedna atraktivna izložba koja će biti predstavljena u Galeriji Matice srpske, a zatim i u Muzeju Jugoslavije.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan