FOTO: U KCNS otvorena izložba "Dortmundske grupe"

FOTO: U KCNS otvorena izložba "Dortmundske grupe"

Izložba radova na papiru "Dortmundske grupe" otvorena je u ponedeljak, 24. septembra, u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

Tom prilikom, o dugogodišnjoj saradnji Novog Sada i Dortmunda govorili su Maja Erdeljanin, urednica programa Malog likovnog salona u KCNS, i Aleksandar Pol, predsednik Udruženja iz Dortmunda. Izložbu, u prisustvu pomoćnika direktora KCNS Miljane Kozarov, otvorio je Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu. 

- Umetničko udruženje u Dortmundu postoji već 62 godine, naslanja se na tradiciju jednog prethodnog udruženja koje je osnovano 1920, ali je svoj rad završilo tokom dolaska nacista. Posle Drugog svetskog rata, umetnici su ponovo uspeli da se okupe i danas u udruženju ima 23 člana. Od te grupe, večeras imamo priliku da vidimo radove na papiru petnaestoro umetnika – kazala je Erdeljanin.U ime gostujućih umetnika, novosadskoj publici obratio se Aleksandar Pol i preneo pozdrave dortmunskog gradonačelnika. On je kazao da se raduje činjenici da je Novi Sad evropska prestonica kulture 2021. godine.


Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić istakao je zadovoljstvo što je Novi Sad ugostio udruženje umetnika iz Nemačke koje je već zašlo u sedmu deceniju postojanja.

- Saradnja Novog Sada i Dortmunda traje decenijama i posebno raduje da se većina aktivnosti dogodila u oblasti kulture. Razmena umetnika karakteriše tu saradnju i dobro je da umetnici imaju priliku da razmenjuju iskustva, jer to rađa nove vrednosti na zadovoljstvo obe sredine – kazao je Rožić i pomenuo i tradicionalnu Letnju džez akademiju koja se takođe realizuje u saradnji sa Dortmundom.


Izložba radova na papiru u KCNS trajaće do subote, 6. oktobra. Reč je o 40-ak radova čiji su autori: Jan Bormann, Maria Teresa Crawford Cabral, Mariana González Alberti, Sabine Held, Gudrun Kattke, Silvia Liebig, Dina Nur, Michael Odenwaeller, Monika Pfeifer, Alexander Pohl, Christian Psyk, Erika A. Schäfer, Wolfgang Schmidt, Roul Schneider i Claudia Terlunen.


Foto: Kulturni centar Novog Sada

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novi sad bez vode servisne informacije jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja izmena trase autobusa sremska kamenica horoskop obeležavanje novosadske racije isključenja Novosadska racija zdravlje betanija saveti JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode zodijak gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenja struje novosadsko porodilište dnevni horoskop servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo elektrovojvodina bebe novorođenčad raspored sahrana novi sad Spens astrologija uhapšen diler