FOTO: U Kulturnom centru Novog Sada počeli "Dani Ukrajine"

FOTO: U Kulturnom centru Novog Sada počeli "Dani Ukrajine"

Manifestacija "Dani Ukrajine" počela je utorak, 16. maja, u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada i trajaće sve do srede, 24. maja.

Novosadska publika, tokom osam dana trajanja manifestacije, imaće priliku da se bolje upozna sa ukrajinskom kulturom i da uživa u veoma bogatom programu koji će obuhvatiti tribine, okrugle stolove, izložbe i projekcije ukrajinskih filmova.

"Dani Ukrajine" počeli su otvaranjem izložbe "Istorija odnosa Ukrajine i Srbije" u Klubu "Tribina mladih", a nastavljeni su okruglim stolom "Novi Sad i ukrajinske regije – istorija bratimljenja".

Izložba se sastoji od 20 panoa sa tekstom i slikama o istoriji ukrajinsko-srpskog prijateljstva, počev od Stare Rusije, preko Kozaka, ukrajinskih monaha na Fruškoj Gori, sve do Drugog svetskog rata, doseljavanja Ukrajinaca i Rusina na prostore Srbije i današnje saradnje Ukrajine i Srbije. 

Na otvaranju su govorili njegova ekselencija ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič, direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović, predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić i šef Delegacije Lavovske gradske uprave Natalija Bunda.

Ambasador Aleksandrovič je pozdravio domaćine i ukazao na činjenicu da su Srbija i Ukrajina bliske zemlje, “ponekad toliko da zaboravljamo na razlike i nismo uvek svesni koliko mostova prijateljstva nas veže“.

Direktor KCNS Panaotović istakao je da će u narednih nedelju dana biti mnogo lepih stvari da se vidi i čuje o Ukrajini.

- Savremeni svet ima dva puta – jedan je put u ambis, provaliju, sukobe, ratove, mržnju i katastrofu, a drugi je put saradnje, kooperativnosti, kulturne, ekonomske i svakog drugog prožimanja. Njegova ekselencija Aleksandrović, od prvog trenutka kada smo se videli u mojoj kancelariji pre godinu dana, ostavio je utisak čoveka pozitivnog duha i dobrih namera i zato smo još tada odlučili da u KCNS jednu nedelju posvetimo Ukrajini – rekao je Panaotović.

Natalija Bunda, šefica delegacije gradske uprave Lavova, grada sa oko 720.000 stanovnika na zapadu Ukrajine, kojeg zbog bogatog kulturnog nasleđa nazivaju "ukrajinskim Parizom", zahvalila je domaćinima na srdačnoj dobrodošlici i izrazila nadu da će ova manifestacija još više zbližiti dva naroda.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad isključenje vode novorođenčad KCV raspored sahrana novi sad servisne informacije JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo 27. novosadski maraton betanija elektrovojvodina novosadska policija RHMZ protest taksista izmena režima saobraćaja jkp lisje bez vode matičar novi sad novosađani jkp novosadska toplana isključenja struje bez struje vremenska prognoza novi sad Isključenje struje Aleksandar Vučić sahrane novi sad novosadsko porodilište bebe raspored sahrana i ispraćaja