FOTO: U Novom Sadu obeležen Svetski dan srpskog kola

FOTO: U Novom Sadu obeležen Svetski dan srpskog kola

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić je u Svečanoj sali primio dobitnike priznanja, predstavnike učesnika i organizatore manifestacije koja se organizuje povodom obeležavanja Svetskog dana srpskog kola i 15. Festivala zlatnih ansambala Srbije. Folklorni ansambl "Vila" i SKUD "Železničar" organizuju manifestaciju kojom se promoviše, neguje i čuva kolo kao nematerijalno kulturno nasleđe koje se na UNESKO listi nalazi od 2017. godine.

Pozdravljajući prisutne Dalibor Rožić  istakao da je negovanje različitosti i kulturno-istorijskog nasleđa, u saradnji sa celokupnom društvenom zajednicom, jedna od osnovnih karakteristika Novog Sada.

Srpsko kolo je, pored gusala i slave, uvršteno na UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa sveta i kao takvo treba da se neguje i promoviše. Zato što podrazumeva učešće svih članova zajednice, bez obzira na etničku, religijsku i generacijsku pripadnost, ono je ogledalo sabornosti i najlepša je slika koju ćemo danas poslati u svet – rekao je Rožić.


Prisutnima se potom obratio predsednik Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije i rukovodilac novosadskog ansambla "Vila" Milorad Lonić ističući  da je namera ove manifestacije da se građanima približi lepota našeg tradicionalnog nasleđa, jača zajedništvo i vera u zajedničku budućnost.


Ovim povodom dodeljena su najviša priznanja Saveza za doprinos negovanju i održivom razvoju nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, a plaketa Saveza pripala je Gradu Novom Sadu za podršku u realizaciji vizije i misije Saveza, a posebno  projekata "Svetski dan srpskog kola" i "Festivala zlatnih ansambala".

U okviru obeležavanja Svetskog dana srpskog kola, Novosađani su imali priliku da zaigraju srpsko kolo "kolubarski vez" na Pozorišnom trgu, zajedno sa vrhunskim igračima, pobednicima na regionalnom nadmetanju u izvođenju srpskog kola.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • humanista

    pre 161 dan i 16 sati

    Tako i treba da drzimo do svoga da slavimo i proslavljamo ono sto je nase.

    Oceni komentar:
    0
    1