FOTO: U Novom Sadu održan antiratni protest zbog agresije na Ukrajinu

FOTO: U Novom Sadu održan antiratni protest zbog agresije na Ukrajinu

Pod sloganom "Skup solidarnosti sa građanima Ukrajine i vojvođanskom ukrajinskom zajednicom", danas je održan antiratni protest u glavnom gradu Vojvodine.

Nekoliko desetina Novosađana okupilo se ispred spomenika Tarasa Ševčenka na Bulevaru cara Lazara i zahtevalo prekid agresije.Učesnici su razvili ukrajinske zastave i pevali nacionalnu himnu te države, a nosili su i slike ruskog predsednika Putina koga su prikazali kao Hitlera. Pored podrške Ukrajincima, izrazili su solidarnost i sa građanima Rusije koji su izloženi represiji sopstvenih vlasti.

Organizatori su ukazali na neozbiljan i neodgovoran odnos državnih organa Srbije koji aktuelni trenutak koriste za političke kalkulacije i podilaženje biračkom telu. Izrazili su i zabrinutost zbog opasne režimske tabloidne propagande koja veliča diktatorski ruski režim i opravdava agresiju na Ukrajinu. Smatraju da ratnohuškačka medijska propaganda i govor mržnje društvo drži u stalnoj tenziji i ciljano destabilizuje odnose u postjugoslovenskom prostoru, jer daje krila nacionalističkim političkim akterima u regionu.Organizator protesta bila je  koalicija nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina".            

Posredstvom Republičkog komesarijata za izbeglice iz Novog Sada, tokom vikenda je upućen kombi humanitarne pomoći koju su građani donirali za narod Ukrajine. Donacija će biti stavljena na raspolaganje Ambasadi Ukrajine u Beogradu koja će je proslediti u ratom zahvaćenu državu.


 


Akcija prikupljanja pomoći se u Novom Sadu nastavlja dalje. Kancelarije Ukrajinskog kulturnog centra "Kobzar" u Jevrejskoj 33, biće otvorene radnim danom od 17 do 21 sati, a prikuplja se dugotrajna hrana, sredstva za higijenu, dečja odeća i obuća, pelene i hrana za bebe.

Oceni vest:
12
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marija

  pre 334 dana i 8 sati

  Sta ova mlada devojka zna uopste o Rusiji ? Kada ce nositi Stop NATO ? NATO je vodio ratove sa desetinama zemalja bez odobrenja UN...Zna li ona o nacizmu u Ukrajini ? Zna li ko sve zakuvava u svetu ? Svakako da ne treba odobravati napad na suverenu zemlju ali drzati Putina kao Hitlera je za svaku osudu...

  Oceni komentar:
  5
  17