FOTO: U Novom Sadu održano Nacionalno takmičenje u robotici

FOTO: U Novom Sadu održano Nacionalno takmičenje u robotici

Preko trideset timova učestvovalo je na 17. Nacionalnom takmičenju u robotici “EUROBOT 2019”, koje je u subotu 6. aprila održano u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Najbolje ekipe će biti u prilici da predstavljaju Srbiju u finalu u Francuskoj.

U seniorskom delu, koji je bio namenjen za studente i studentkinje, prijavilo se preko dvadeset domaćih timova  i po jedna ekipa iz Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, dok ih je među juniorima bilo sedamnaest.


Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je “Atom Factory”, u čast Dmitriju Mendeljejevu, velikom hemičaru koji je napravio klasifikaciju hemijskih elemenata. Roboti su morali na terenu da izvedu akcije koje su simbolično predstavljale eksperiment i da obave klasifikaciju i merenje atoma, kao i druge zadatke. Tokom mečeva roboti su bili potpuno autonomni i u energetskom i u upravljačkom smislu, što znači da su posle starta  sami obavljali zadatke i rešavali nastale situacije.

Kreiranje robota je ozbiljan i složen zadatak i studenti ulažu velike napore da bi prikazali svoje znanje i kreativnost.


Jedna od ekipa koja je učestvovala na takmičenju u Novom Sadu je i “Svarog Robotics”. Članica ovog tima Jelena Pjevac kazala je za portal Mojnovisad.com da se tim sastoji od desetak studenata i studentkinja FTN-a, koji su na četvrtoj godini studija na Smeru za mehatroniku.

- Napravili smo dva autonomna robota. Prvi put učestvujemo na ovakvom događaju i ovo je za nas bila jedna velika lekcija. Dosta smo naučili, kako o međuljudskim odnosima, tu pre svega mislim na komunikaciju i organizaciju unutar tima, tako i o primeni stečenog znanja na fakultetu. Sledeće godine želimo da se oprobamo ponovo i tada očekujemo i bolje rezultate – rekla je Pjevac.

Timu “Svarog Robotics” je pomogao i veliki broj sponzora, a među njima je bila i poznata auto-kuća “Stojanov-auto”.


Prema rečima predstavnika organizatora takmičenja, docenta Jovice Tasevskog sa Fakulteta tehničkih nauka, zabavan i dinamičan karakter ovog događaja svake godine privuče raznovrsnu publiku.

- Tri najbolja plasirana domaća tima u obe kategorije će predstavljati Srbiju na međunarodnom takmičenju u Francuskoj, gde će doći ekipe iz celog sveta.  Timovi FTN-a su već osamnaest puta predstavljali našu zemlju i uvek su imali zapažen uspeh. Takmičenje će se ove godina održati od 30. maja do 1. juna – rekao je Tasevski.

Tekst i fotografije: Mojnovisad.com

Oceni vest:
6
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novosadska policija izmena trase autobusa jkp lisje bez struje novosadsko porodilište bebe klisa intervju betanija elektrovojvodina Isključenje struje raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad jkp novosadska toplana isključenja struje JGSP "Novi Sad" gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novorođenčad sahrane novi sad JKP Vodovod i kanalizacija novosađani mural bez vode izmena režima saobraćaja isključenje vode horoskop