FOTO: U Novom Sadu održano Nacionalno takmičenje u robotici

FOTO: U Novom Sadu održano Nacionalno takmičenje u robotici

Preko trideset timova učestvovalo je na 17. Nacionalnom takmičenju u robotici “EUROBOT 2019”, koje je u subotu 6. aprila održano u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Najbolje ekipe će biti u prilici da predstavljaju Srbiju u finalu u Francuskoj.

U seniorskom delu, koji je bio namenjen za studente i studentkinje, prijavilo se preko dvadeset domaćih timova  i po jedna ekipa iz Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, dok ih je među juniorima bilo sedamnaest.


Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je “Atom Factory”, u čast Dmitriju Mendeljejevu, velikom hemičaru koji je napravio klasifikaciju hemijskih elemenata. Roboti su morali na terenu da izvedu akcije koje su simbolično predstavljale eksperiment i da obave klasifikaciju i merenje atoma, kao i druge zadatke. Tokom mečeva roboti su bili potpuno autonomni i u energetskom i u upravljačkom smislu, što znači da su posle starta  sami obavljali zadatke i rešavali nastale situacije.

Kreiranje robota je ozbiljan i složen zadatak i studenti ulažu velike napore da bi prikazali svoje znanje i kreativnost.


Jedna od ekipa koja je učestvovala na takmičenju u Novom Sadu je i “Svarog Robotics”. Članica ovog tima Jelena Pjevac kazala je za portal Mojnovisad.com da se tim sastoji od desetak studenata i studentkinja FTN-a, koji su na četvrtoj godini studija na Smeru za mehatroniku.

- Napravili smo dva autonomna robota. Prvi put učestvujemo na ovakvom događaju i ovo je za nas bila jedna velika lekcija. Dosta smo naučili, kako o međuljudskim odnosima, tu pre svega mislim na komunikaciju i organizaciju unutar tima, tako i o primeni stečenog znanja na fakultetu. Sledeće godine želimo da se oprobamo ponovo i tada očekujemo i bolje rezultate – rekla je Pjevac.

Timu “Svarog Robotics” je pomogao i veliki broj sponzora, a među njima je bila i poznata auto-kuća “Stojanov-auto”.


Prema rečima predstavnika organizatora takmičenja, docenta Jovice Tasevskog sa Fakulteta tehničkih nauka, zabavan i dinamičan karakter ovog događaja svake godine privuče raznovrsnu publiku.

- Tri najbolja plasirana domaća tima u obe kategorije će predstavljati Srbiju na međunarodnom takmičenju u Francuskoj, gde će doći ekipe iz celog sveta.  Timovi FTN-a su već osamnaest puta predstavljali našu zemlju i uvek su imali zapažen uspeh. Takmičenje će se ove godina održati od 30. maja do 1. juna – rekao je Tasevski.

Tekst i fotografije: Mojnovisad.com

Oceni vest:
6
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan