FOTO: U NS održana konferencija "Gradimo kulturu volontiranja"

FOTO: U NS održana konferencija "Gradimo kulturu volontiranja"

Nakon organizacije okruglih stolova sa preko 100 učesnika i preko 50 organizacija i institucija koji su učestvovali u analizi modela volonterskih servisa, u Skupštini AP Vojvodine održana je Konferencija sa idejom da se prikažu dosadašnji rezultati.

Novosadski volonterski servis (NSVS) je platforma organizovanja volonterskog rada u Novom Sadu. Nastala je na inicijativu Omladinske prestonice Evrope 2019 i Evropske prestonice kulture 2021, a motiv za njegovo kreiranje je zadovoljavanje potreba za volonterskim kadrom tokom realizacije aktivnosti prestonica.

- Pokazali smo da kada delimo resurse i, kao dve prestonice,  radimo zajedno, možemo da napravimo trajne mehanizme, a sve u cilju unapređenja, što se tiče OPENSa, omladinske politike u Novom Sadu. Nama je važno je da taj Novosadski volonterski servis bude deo omladinske politike. Cilj nam je da unapredimo sistem i izgradimo mehanizme tako da mladi ljudi vide boljitak od strane sistema koji postoji zbog njih – objašnjava koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović.

 

Veliki izazov za uspostavljanje volonterskog rada na lokalnom nivou predstavlja rigidnost institucija/organizacija/udruženja, odnosno njihova otvorenost ka volonterstvu. Lokalni volonterski servis bi trebalo da svojim programom promocije obuhvati i predoči dobrobiti volonterstva, usmeravajući lokalne partnere na edukaciju i usavršavanje veština u oblasti volonterskog menadžmenta. Dakle, cilj uspostavljanja Novosadskog volonterskog servisa je razvijanje jedinstvenog lokalnog centra za volonterski rad.

- Jedan od prvih koraka ka stvaranju sistemski uređenog modela Novosadskog volonterskog servisa, nedavno je sproveden kroz održavanje pet okruglih stolova u Novom Sadu sa ciljem predstavljanja modela servisa i prikupljanja sugestija od strane volontera i organizatora volontiranja – institucija, udruženja i ustanova koje se bave različitim segmentima društva – objašnjava koordinator Novosadskog volonterskog servisa Vojislav Prkosovački, dodajući da je zajednički zaključak sa otvorenih stolova da Novosadski volonterski servis jeste mehanizam koji je neophodan za grad Novi Sad.- Nizom kvalitetnih aktivnosti idemo ka godini titule, učvršćujemo naše odnose i sve ono što smo postigli dižemo na viši nivo. Cilj ove Konferencije je da u Novom Sadu stvorimo jedinstven volonterski servis koji će služiti svim građanima, upravo sa timom OPENS, ali i sa timom "Novi Sad 2021". Dakle, dva tima će zajedničkim snagama izgraditi Novosadski volonterski servis, kao nešto što će trajati i nakon godina u kojima smo nosioci titula. Verujem da ćemo biti odlični partneri na ovom projektu, a sve sa ciljem izgradnje kulture volontiranja –
kaže član gradskog veće zadužen za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin.


Takvu praksu prepoznaje i Evropski omladinski forum. Stoga je jedan od učesnika konferencije i Karloš Santos, koji je o volonterskoj praksi u evropskoj prestonici mladih govorio kao predstvnik Brage, jedne od najuspešnijih Evopskih omladinskih prestonica.

- U ovom trenutku vidimo integrisan pristup kulturi i omladini. Retko je u Evropi da jedan grad ima dve  titule, tako da pažljivo pratimo kakva su ulaganja i koraci tokom ta dva procesa i imamo stoga i velika očekivanja od obe prestonice – dodaje Karloš.

Prisutnima su se uvodnim tematskim izlaganjima obratili i poslanica Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Mia Strajin, koordinator Omladinskog saveza udruženja "Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS" Vukašin Grozdanović i koordinatorka za participaciju "Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture" Milica Rašković, koji su sa prisutnima podelili svoja lična iskustva u volontiranju.

 


Usledila su tematska izlaganja o formatima volontiranja, o volontiranju i osećaju pripadnosti zajednici, a neke od tema bile su "Volonterski kampovi kao forma volontiranja", "Erasmus+ kao mogućnost volontiranja za mlade", "Lokalni volonterski servis kao forma volontiranja" i "Volontiranje u institucijama". U okviru konferencije, održane su i brojne radionice sa temom promocije i razvoja kulture volontiranja, zatim zakona i pravnih okvira za volontiranje i, između ostalog, radionice o inovativnim praksama u volontiranju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe isključenje vode bez vode horoskopski znaci novosađani Republički hidrometeorološki zavod sahrane novi sad Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad servisne informacije sremski karlovci betanija Vreme u Novom Sadu elektrovojvodina jkp lisje mup novi sad JKP Vodovod i kanalizacija horoskop dnevni horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Isključenje struje RHMZ novosadska policija crna hronika raspored sahrana novi sad isključenja struje