FOTO: U NS održana konferencija "Gradimo kulturu volontiranja"

FOTO: U NS održana konferencija "Gradimo kulturu volontiranja"

Nakon organizacije okruglih stolova sa preko 100 učesnika i preko 50 organizacija i institucija koji su učestvovali u analizi modela volonterskih servisa, u Skupštini AP Vojvodine održana je Konferencija sa idejom da se prikažu dosadašnji rezultati.

Novosadski volonterski servis (NSVS) je platforma organizovanja volonterskog rada u Novom Sadu. Nastala je na inicijativu Omladinske prestonice Evrope 2019 i Evropske prestonice kulture 2021, a motiv za njegovo kreiranje je zadovoljavanje potreba za volonterskim kadrom tokom realizacije aktivnosti prestonica.

- Pokazali smo da kada delimo resurse i, kao dve prestonice,  radimo zajedno, možemo da napravimo trajne mehanizme, a sve u cilju unapređenja, što se tiče OPENSa, omladinske politike u Novom Sadu. Nama je važno je da taj Novosadski volonterski servis bude deo omladinske politike. Cilj nam je da unapredimo sistem i izgradimo mehanizme tako da mladi ljudi vide boljitak od strane sistema koji postoji zbog njih – objašnjava koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović.

 

Veliki izazov za uspostavljanje volonterskog rada na lokalnom nivou predstavlja rigidnost institucija/organizacija/udruženja, odnosno njihova otvorenost ka volonterstvu. Lokalni volonterski servis bi trebalo da svojim programom promocije obuhvati i predoči dobrobiti volonterstva, usmeravajući lokalne partnere na edukaciju i usavršavanje veština u oblasti volonterskog menadžmenta. Dakle, cilj uspostavljanja Novosadskog volonterskog servisa je razvijanje jedinstvenog lokalnog centra za volonterski rad.

- Jedan od prvih koraka ka stvaranju sistemski uređenog modela Novosadskog volonterskog servisa, nedavno je sproveden kroz održavanje pet okruglih stolova u Novom Sadu sa ciljem predstavljanja modela servisa i prikupljanja sugestija od strane volontera i organizatora volontiranja – institucija, udruženja i ustanova koje se bave različitim segmentima društva – objašnjava koordinator Novosadskog volonterskog servisa Vojislav Prkosovački, dodajući da je zajednički zaključak sa otvorenih stolova da Novosadski volonterski servis jeste mehanizam koji je neophodan za grad Novi Sad.- Nizom kvalitetnih aktivnosti idemo ka godini titule, učvršćujemo naše odnose i sve ono što smo postigli dižemo na viši nivo. Cilj ove Konferencije je da u Novom Sadu stvorimo jedinstven volonterski servis koji će služiti svim građanima, upravo sa timom OPENS, ali i sa timom "Novi Sad 2021". Dakle, dva tima će zajedničkim snagama izgraditi Novosadski volonterski servis, kao nešto što će trajati i nakon godina u kojima smo nosioci titula. Verujem da ćemo biti odlični partneri na ovom projektu, a sve sa ciljem izgradnje kulture volontiranja –
kaže član gradskog veće zadužen za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin.


Takvu praksu prepoznaje i Evropski omladinski forum. Stoga je jedan od učesnika konferencije i Karloš Santos, koji je o volonterskoj praksi u evropskoj prestonici mladih govorio kao predstvnik Brage, jedne od najuspešnijih Evopskih omladinskih prestonica.

- U ovom trenutku vidimo integrisan pristup kulturi i omladini. Retko je u Evropi da jedan grad ima dve  titule, tako da pažljivo pratimo kakva su ulaganja i koraci tokom ta dva procesa i imamo stoga i velika očekivanja od obe prestonice – dodaje Karloš.

Prisutnima su se uvodnim tematskim izlaganjima obratili i poslanica Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Mia Strajin, koordinator Omladinskog saveza udruženja "Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS" Vukašin Grozdanović i koordinatorka za participaciju "Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture" Milica Rašković, koji su sa prisutnima podelili svoja lična iskustva u volontiranju.

 


Usledila su tematska izlaganja o formatima volontiranja, o volontiranju i osećaju pripadnosti zajednici, a neke od tema bile su "Volonterski kampovi kao forma volontiranja", "Erasmus+ kao mogućnost volontiranja za mlade", "Lokalni volonterski servis kao forma volontiranja" i "Volontiranje u institucijama". U okviru konferencije, održane su i brojne radionice sa temom promocije i razvoja kulture volontiranja, zatim zakona i pravnih okvira za volontiranje i, između ostalog, radionice o inovativnim praksama u volontiranju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan