FOTO: U NS otvorena izložba "25 godina Narodne skupštine Republike Srpske (1991–2016)"

FOTO: U NS otvorena izložba "25 godina Narodne skupštine Republike Srpske (1991–2016)"

Izložba koja predstavlja osvrt na nastanak i rad četvrt veka Narodne skupštine Republike Srpske, otvorena je danas u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada.

Novi Sad je četvrti grad u Srbiji gde se izložba predstavlja, a na svečanosti povodom otvaranja prisutnima su se obratili predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, jedan od autora izložbe i direktor Arhiva Republike Srpske mr Bojan Stojnić i direktor Istorijskog Arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev.

- Znamo da su Skupštine u principu najviša zakonodavna tela, bez obzira da li se radilo o državama, entitetima, pokrajinama, opštinama. Da su skupštine mesto gde se prepoznaje rukopis skupštinske većine, gde se prepoznaje rukopis vrlo često samog naroda. Siguran sam da je danas u ovoj izložbi prilika da se Novosađani upoznaju sa rukopisom onog dela srpskog naroda koji danas živi u Republici Srpskoj. Zato ovo i jeste mesto i vreme da se pozovu Novosađani da dođu, da vide šta se dešavalo u našoj zajedničkoj bliskoj istoriji na ovim prostorima i koje su to težnje naroda – istakao je predsednik novosadske Skuštine Zdravko Jelušić.

On je dodao da se "mora uvek naglasiti da matica ima obavezu prema onom delu naroda koji ne živi u matici".

- Ova izložba danas mora biti shvaćena kao mesto, vreme i prilika, da se veze dalje ojačavaju kroz samu svest naroda, kroz stvaranja obaveze kod onih ljudi koji danas žive u Republici Srbiji da pomognu svima onim koji nisu u matici – poručio je Jelušić.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zahvalio se Istorijskom arhivu Grada Novog Sada na uloženom trudu prilikom organizaovanja izložbe.

- Građani Novog Sada imaće priliku da se upoznaju šta je to u proteklih 25 godina obeležilo rad Narodne skupštine Republike Srpske, koje je najviše zakonodavno telo Republike Srpske. Narodna skupština Republike Srpske stvorena je u veoma teškom vremenu, pred sam početak građanskog rata, održala se u toku rata i dobila međunarodnu verifikaciju. To je uspeh svih onih koji su bili članovi Narodne skupštine Republike Srpske. Mi ćemo nastaviti razvijati parlamentarizam i u Bosni i Hercegovini i na našem prostoru – kazao je Čubrilović.

Istorijski arhiv Grada Novog Sada danas obeležava 63 godine postojanja, a direktor Arhiva Petar Đurđev podsetio je da Arhiv ima sporazum o saradnji sa Istorijskim arhivom Republike Srpske.

- Nastavljamo da gradimo most saradnje između Republike Srpske i Republike Srbije, između Banjaluke i Novog Sada – precizirao je Đurđev.

Izložba je sačinjena od fotografija i tekstova o radu i aktivnostima, istorijatu Narodne skupštine Republike Srpske. Autori izložbe i kataloga su direktor Arhiva Republike Srpske mr Bojan Stojnić, Verica M. Stošić i mr Goran Đuran. Izložba će biti otvorena do 1. avgusta ove godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan