FOTO: U NS otvorena izložba "25 godina Narodne skupštine Republike Srpske (1991–2016)"

FOTO: U NS otvorena izložba "25 godina Narodne skupštine Republike Srpske (1991–2016)"

Izložba koja predstavlja osvrt na nastanak i rad četvrt veka Narodne skupštine Republike Srpske, otvorena je danas u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada.

Novi Sad je četvrti grad u Srbiji gde se izložba predstavlja, a na svečanosti povodom otvaranja prisutnima su se obratili predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, jedan od autora izložbe i direktor Arhiva Republike Srpske mr Bojan Stojnić i direktor Istorijskog Arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev.

- Znamo da su Skupštine u principu najviša zakonodavna tela, bez obzira da li se radilo o državama, entitetima, pokrajinama, opštinama. Da su skupštine mesto gde se prepoznaje rukopis skupštinske većine, gde se prepoznaje rukopis vrlo često samog naroda. Siguran sam da je danas u ovoj izložbi prilika da se Novosađani upoznaju sa rukopisom onog dela srpskog naroda koji danas živi u Republici Srpskoj. Zato ovo i jeste mesto i vreme da se pozovu Novosađani da dođu, da vide šta se dešavalo u našoj zajedničkoj bliskoj istoriji na ovim prostorima i koje su to težnje naroda – istakao je predsednik novosadske Skuštine Zdravko Jelušić.

On je dodao da se "mora uvek naglasiti da matica ima obavezu prema onom delu naroda koji ne živi u matici".

- Ova izložba danas mora biti shvaćena kao mesto, vreme i prilika, da se veze dalje ojačavaju kroz samu svest naroda, kroz stvaranja obaveze kod onih ljudi koji danas žive u Republici Srbiji da pomognu svima onim koji nisu u matici – poručio je Jelušić.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zahvalio se Istorijskom arhivu Grada Novog Sada na uloženom trudu prilikom organizaovanja izložbe.

- Građani Novog Sada imaće priliku da se upoznaju šta je to u proteklih 25 godina obeležilo rad Narodne skupštine Republike Srpske, koje je najviše zakonodavno telo Republike Srpske. Narodna skupština Republike Srpske stvorena je u veoma teškom vremenu, pred sam početak građanskog rata, održala se u toku rata i dobila međunarodnu verifikaciju. To je uspeh svih onih koji su bili članovi Narodne skupštine Republike Srpske. Mi ćemo nastaviti razvijati parlamentarizam i u Bosni i Hercegovini i na našem prostoru – kazao je Čubrilović.

Istorijski arhiv Grada Novog Sada danas obeležava 63 godine postojanja, a direktor Arhiva Petar Đurđev podsetio je da Arhiv ima sporazum o saradnji sa Istorijskim arhivom Republike Srpske.

- Nastavljamo da gradimo most saradnje između Republike Srpske i Republike Srbije, između Banjaluke i Novog Sada – precizirao je Đurđev.

Izložba je sačinjena od fotografija i tekstova o radu i aktivnostima, istorijatu Narodne skupštine Republike Srpske. Autori izložbe i kataloga su direktor Arhiva Republike Srpske mr Bojan Stojnić, Verica M. Stošić i mr Goran Đuran. Izložba će biti otvorena do 1. avgusta ove godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja struje matičar novi sad saveti isključenja JKP Vodovod i kanalizacija horoskop horoskopski znaci magla klinika za ginekologiju i akušerstvo dnevni horoskop zbor građana elektrovojvodina zdravlje bebe raspored sahrana novi sad zagađenje vazduha Spens servisne informacije novi sad jkp lisje betanija novosađani zodijak astrologija isključenje vode novorođenčad novosadsko porodilište raspored sahrana i ispraćaja zagađenje sremska kamenica bez vode