FOTO: U Petrovaradinu obeležen praznik hrvatske zajednice u Srbiji

FOTO: U Petrovaradinu obeležen praznik hrvatske zajednice u Srbiji

Radove na obnovi rodne kuće Josipa Jelačića finansiraće Republika Srbija.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvao je u ponedeljak služenju svete mise u Crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu povodom obeležavanja praznika hrvatske zajednice u Srbiji – Dana rođenja bana Josipa Jelačića. Odlukom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji iz 2005. godine, dan rođenja bana Jelačića obeležava se kao jedan od četiri službena praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji. - Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv domaćina da prisustvujem svečanom obeležavanju ovog istorijskog datuma veoma značajnog za naše sugrađane, komšije i prijatelje. Rođendan bana Jelačića je važan za hrvatsku zajednicu, ali ima značaja i za Novi Sad, odnosno Petrovaradin. Dakle, radi se o jednom od istaknutijih datuma sa širim istorijskim kontekstom. Upravo je danas saopštena veoma važna odluka koja se tiče naše države. Naime, ono što je predsednik Aleksandar Vučić ranije najavio, danas je i ostvareno. Upravo na rođendan bana Jelačića, saopšteno je da će sve radove na obnovi njegove rodne kuće u Petrovaradinu finansirati Republika Srbija. Grad Novi Sad je već danas preduzeo konkretne korake, tako da je Zavod za zaštitu spomenika kulture već stupio u kontakt sa svim suvlasnicima u tom objektu, a obavljeni su i preliminarni razgovori sa njima kako bi se ishodovale neophodne dozvole i saglasnosti za izvršenje radova. Taj kompleksan projekat ćemo koordinirati sa Hrvatskim narodnim vijećem i sa Vladom Srbije kako bismo ga uspešno realizovali na zadovoljstvo i ponos svih –
rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.Svečanost su zajedno organizovali Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo "Jelačić" i Hrvatsko nacionalno vijeće, a prisustvovali joj brojni zvaničnici sa svih nivoa vlasti. Predsednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić istakao je da se hrvatska zajednica na taj način afirmiše u Novom Sadu i zahvalio se svima koji su doprineli da se na dostojanstven i svečan način obeleži taj važan datum. 

JOSIP JELAČIĆ rođen je u Petrovaradinu 1801. godine, a na kući u kojoj je rođen stoji spomen-ploča s natpisom "U ovom domu rodio se 16. listopada 1801. slavni hrvatski ban grof Josip Jelačić". Na dan rođenja krstio se u petrovaradinskoj župnoj crkvi Sv. Jurja.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan